Societat

societat

Llum verd al Parlament al registre de parelles de fet

El Parlament va aprovar ahir per unanimitat el decret llei per crear el registre únic de parelles de fet impulsat pel govern el 6 d'octubre passat. El registre, del qual en un període màxim de quatre mesos s'haurà de tenir llest el desplegament reglamentari perquè pugui entrar en vigor, serà universal i gratuït, i permetrà, entre altres coses, que es pugui aspirar a rebre la pensió de viudetat en igualtat de condicions amb els matrimonis.

De fet, aquest és un dels principals objectius del registre únic de parelles de fet, la creació del qual es va accelerar fa disset mesos a partir d'una sentència del Tribunal Constitucional que enduria les condicions per poder accedir a la pensió de viudetat. Fins aquell moment, una parella de fet catalana en tenia prou de certificar dos anys de convivència per poder accedir a la pensió, ja que el Codi Civil català no ho preveia i molts dels registres municipals creats fa anys van acabar tancant. Aquesta sentència exigia que la parella hagi estat registrada com a mínim durant dos anys i, a més, que acrediti cinc anys de convivència.

El conseller de Justícia en funcions, Germà Gordó, va recordar ahir que “el màxim impulsor” del decret durant el mandat anterior havia estat el llavors diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà. Tant Gordó com els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP van denunciar la invasió de competències del Tribunal Constitucional en el Codi Civil català, però van acabar acceptant la necessitat de crear el registre per evitar que la tresoreria de la Seguretat Social exclogui les parelles de fet catalanes de la pensió de viudetat. “Des de la CUP apostaríem per desobeir aquesta nova instrucció de la cort espanyola, però fer desobediència a la sentència comportaria que molta gent deixés de cobrar la pensió de viduïtat”, va declarar el diputat d'aquesta formació Benet Salellas. L'oposició, tot i votar-hi a favor, va criticar el govern per haver recorregut a la via d'urgència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró