Societat

Les farmàcies, els danys col·laterals

El Col·legi de Farmacèutics es queixa que les administracions no els informen dels ajornaments en el pagament dels medicaments

Els impagaments han posat els proveïdors de serveis sanitaris en una situació límit

Els farmacèutics han reaccionat amb estupor a l'intercanvi de declaracions dels governs català i espanyol a propòsit del fons de liquiditat autonòmic (FLA), el fons que, teòricament, hauria de donar un respir a les farmàcies, ofegades pel deute de la Generalitat, que acumula quatre mesos d'impagaments de medicaments.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va assegurar ahir que, tot i haver seguit amb atenció les declaracions del secretari general del Departament d'Economia, Albert Carreras, a ells ningú els ha informat de cap novetat respecte dels pagaments pendents. En principi, el 30 de novembre els farmacèutics haurien de rebre el pagament de la factura dels medicaments corresponent al 30 de juliol, provinent del FLA ordinari. El Col·legi, però, està curat d'espants després de quatre anys d'impagaments i ajornaments i es manté a l'expectativa.

El fet que el govern català hagi admès en les darreres setmanes la seva incapacitat per respondre als pagaments que deu als proveïdors ha encès els llums d'alarma de centres sanitaris, farmàcies, distribuïdors de productes farmacèutics, empreses del sector de l'ortopèdia i d'altres, que acumulen, entre tots, més de 2.000 milions d'euros de deute de l'administració.

Reaccions

La situació ha arribat a tal extrem que els representants de les patronals afectades van fer públic un manifest dijous passat en què denunciaven que “les administracions estan posant la salut en situació de fallida”. Els signants del text van demanar, d'entrada, una solució d'emergència en què “s'alliberi de forma immediata un pagament a compte del deute acumulat” i, un cop fet aquest primer pas, que es trobi una solució definitiva amb el disseny i la implantació d'un “nou sistema de finançament”. La vigília s'havien reunit amb el director general de Política Financera del Departament d'Economia, Josep Maria Sánchez, per estudiar la situació, i aquest els va confirmar que el govern català “no té recursos propis” per assumir els pagaments corresponents al mes de novembre.

Les farmàcies catalanes fa quatre anys que suporten retards de la Generalitat en el pagament dels medicaments que dispensen i ara es troben que tot i que, suposadament, s'està deixant enrere la crisi econòmica, la inestabilitat a l'hora de cobrar ha augmentat. Fins ara, el CatSalut pagava els fàrmacs amb noranta dies de retard respecte a la data de factura, però les noves circumstàncies ja han obligat a ampliar aquest termini fins a, almenys, quatre mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia