Societat

Més voluntaris per arribar a les 300 tones d'aliments

Una setantena d'entitats les repartiran entre prop de 30.000 persones

Una empresa de Bellvís ha construït una cinta transportadora de vuit metres per agilitar la classificació al magatzem central

“No sé si podrem arribar a la xifra màgica de 300.000 tones d'aliments recaptats, però quedar una mica per sota, com l'any passat, en què vam superar les 290.000 tones, tampoc no estaria gens malament.” Així s'expressava ahir el president dels Bancs dels Aliments de Lleida, Joan Ramon Saura, en la presentació de la setena edició del Gran Recapte, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de novembre i que mobilitzarà més voluntaris que mai. “Els necessitem”, va subratllar Saura. Unes 2.200 persones faran possible l'èxit de la iniciativa a la demarcació de Lleida.

Un total de 1.550 voluntaris treballaran en la recollida i n'hi haurà 650 més que ho faran posteriorment classificant i emmagatzemant els aliments recaptats. “Sembla que no pugui ser, mobilitzar tanta gent”, reconeixia Tere Plana. Però encara falta afegir a aquests voluntaris “la cirereta del pastís”: vint conductors que es rellevaran perquè les set furgonetes de què es disposa no parin en tot el cap de setmana dels punts de recollida fins a les instal·lacions del Banc dels Aliments de Lleida, situades al polígon industrial El Segre de la capital del Segrià. Però tot i aquest gran esforç, que ha dut Saura a afirmar que “la societat lleidatana és un referent en solidaritat”, encara caldria més gent. Tere Plana va assegurar que entre 50 i 70 persones per reforçar alguns horaris de punts de recollida concrets anirien molt bé. Perquè augmenta el nombre de voluntaris (l'any passat van ser 1.300), però també augmenta el nombre de comerços que se sumen a aquesta iniciativa solidària fent de punts de recollida. A les comarques de Lleida, en seran 183, dels quals la meitat (60) estaran a la capital del Segrià i la resta corresponen a una quarantena de poblacions lleidatanes.

Serà un cap de setmana intens, però aquesta és només una part de la feina. “El Gran Recapte s'allarga per als voluntaris fins al 4 de desembre”, va explicar Adelaida Rivas. Seixanta persones faran vuit torns perquè tots els aliments recaptats quedin perfectament classificats a la seu central del Banc dels Aliments. Una feina que enguany es podrà fer de manera més ràpida i eficaç que en edicions anteriors perquè l'empresa de Bellvís Intec ha fabricat expressament per al Banc dels Aliments una cinta transportadora de vuit metres que agilitarà aquesta tasca.

Alguns dels voluntaris lleidatans que col·laboren durant tot l'any amb el Banc dels Aliments van assistir a l'acte celebrat a CaixaForum Lleida amb què es va donar el tret de sortida al Gran Recapte. A partir de divendres s'hi afegiran voluntaris que s'apunten a la iniciativa de manera individual, però, sobretot, voluntaris pertanyents a 55 entitats, 18 centres escolars, 4 facultats i 3 esplais de Lleida, així com col·lectius professionals de Mossos d'Esquadra, Sèniors de la Paeria i de la UdL, i Bombers, entre altres.

També participaran en la classificació alumnes de secundària que han de fer tasques de voluntariat social fora d'hores lectives.

Els aliments que es recaptin es faran arribar a 71 entitats socials d'arreu del territori, que seran les encarregades de fer arribar aquests productes a unes 29.000 persones. El director tècnic del Banc dels Aliments, Oriol Berenguer, va explicar que entre aquests usuaris “n'hi ha que necessiten recórrer diàriament al Banc dels Aliments, i d'altres als quals es prepara una bossa al mes per complementar”.

La Diputació de Lleida va anunciar ahir que col·laborarà amb el Gran Recapte amb 5.000 ampolles d'oli. Pel que fa l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va felicitar voluntaris i organitzadors perquè “a més a més d'aportar aliments, aporten caliu humà i esperança”, va dir.

LA XIFRA

2.200
voluntaris
col·laboraran fins al 4 de desembre en la recollida, classificació i emmagatzematge d'aliments.

LES DATES

27 i 28
de novembre
en un total de 183 punts de recollida de la demarcació, seixanta dels quals, a Lleida capital.

Calen oli, llet, llegums cuits i conserves

Els responsables del Banc dels Aliments fan una crida perquè enguany es prioritzin les aportacions d'oli, llet, llegums cuits, i conserves vegetals, de peix i de carn. “Som conscients que són productes una mica cars, però així ens assegurem de poder cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris del Banc dels Aliments, adverteix Adelaida Rivas. A banda, el president d'aquesta entitat, Joan Ramon Saura, ha advertit que tenen”excedents de pasta i arròs”. També de llegums secs. “Això passa perquè és un tipus de producte que, sense demanar-lo, t'arriba.” I ha explicat que la pasta, l'arròs i els llegums cuits suposen el 25% dels aliments que es recullen en el Gran Recapte. També es poden fer aportacions de productes energètics, com ara la xocolata o fruits secs, així com aliments infantils, com ara farinetes. Però malgrat que es demanin uns productes concrets, totes les aportacions són ben rebudes. El menjar de tota mena es classifica i emmagatzema per tal de fer-lo arribar a persones necessitades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós