Societat

Processat l'expresident del port de València pel cobrament de sobresous

Li atribueixen presumptes delictes de prevaricació i malversació continuada

El jutjat d'instrucció número 14 de València ha processat l'expresident del port de València Rafael Aznar, altres dos exdirectius i l'advocat de l'Estat Fernando Llopis pel cobrament de sobresous en la societat València Plataforma Intermodal i Logística (VPI) fins a 2011. En concret, els atribueix presumptes delictes de prevaricació i malversació continuada, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la resolució.

El jutge ha donat així per finalitzada la instrucció d'aquesta peça –en la qual s'investigaven els sobresous dels exdirectius– i ha dictat un acte de procediment abreujat després del qual les parts –fiscalia i defenses– presentaran els seus escrits per a sol·licitar l'obertura de judici, l'arxivament de la causa o diligències complementàries.

Així mateix, el jutge ha decidit sobreseure la causa contra el treballador tècnic comptable que hi havia estat imputat, i contra els consellers de VPI, societat majoritàriament pública destinada a promocionar la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL). Entre ells es trobava l'exvicealcalde de València Alfonso Grau (PP).

Respecte a Aznar –que va ser substituït en el càrrec per Aurelio Martínez a l'agost–, als altres dos exdirectius i a l'advocat de l'Estat, el jutge entén que podrien haver comés un delicte de malversació continuada pel cobrament de sobresous sense justificar i per treballs no realitzats. Així mateix, a Aznar i a un altre exdirectiu els atribueix un presumpte delicte de prevaricació per tres contractacions amb una empresa de seguretat i altres dues d'assessorament ja que estima que no es va complir la llei de contractació.

Rafael Aznar, denunciat el juliol de 2013 per presumptes delictes de malversació i prevaricació, sempre ha defés la legalitat de les seues actuacions en l'organisme i ha assegurat en diferents ocasions que totes elles han estat sempre aprovades i confirmades tant pel consell d'administració com pel Tribunal de Comptes i Ports de l'Estat. També ha arribat a expressar la seua “absoluta tranquil·litat” perquè portaven “molt de temps” en la gestió del servei públic.

“Comprenc –va assenyalar fa quasi un any– que de tant en tant hi haja algun vent, però davant els vents el que cal tindre és fermesa en els fonaments”, va dir en una compareixença pública.

Denúncia

La fiscalia exposava en la seua denúncia del passat any 2013, entre altres qüestions, que tant Aznar com altres dos exalts càrrecs del Port van rebre pels seus treballs en VPI 77.000 euros quan, segons la llei, no podien haver cobrat res perquè no podien tindre dos sous públics –del Port i de la VPI–. Els directius haurien retornat les quantitats cobrades quan se'ls va advertir que era irregular.

Durant la instrucció d'aquesta peça també es va incorporar un informe de la Intervenció de l'Estat que recollia sous de 120.000 euros sense justificar en la Fundació ValenciaPort –entitat sense ànim de lucre constituïda el maig de 2003 per projectar la Comunitat Logistio-portuària–.

En aquest informe s'al·ludia, d'altra banda, a les despeses en viatges i restauració, i s'assenyalava que els treballadors de la societat van gastar 289.078,28 euros. Del total, 24.999,59 es van destinar a despeses per restauració; 30.552,15 a despeses per estada en hotels; 3.575,83 euros per despeses de transport; i 229.950,71 en despeses gestionades per agències de viatges.

En aquest procediment continua en instrucció la segona peça del port de València, relativa a despeses de personal de l'entitat portuària, adaptació dels accessos per a la F-1, lloguer de la Fundació València Port (FVP) i la rescissió de Sagunt Bulk Terminal, uns fets denunciats per Compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt