Societat

Més morts per càncer de pulmó entre les dones

Els últims informes detecten un increment del 30% en 5 anys

El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó alerta sobre l'augment del tabaquisme i demana coordinació pública

La mortalitat per càncer de pulmó ha crescut un 30% entre les dones en els últims cinc anys. Així ho va explicar ahir el president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó(GECP), Mariano Provencio, cap d'oncologia de l'hospital Puerta del Hierro de Madrid, durant la presentació a Barcelona de l'informe Report Card 2015.

Segons Provencio, l'increment en la mortalitat per aquest tipus de tumor entre les dones es deu “principalment a la seva incorporació tardana als hàbits de tabaquisme”.

L'informe, elaborat per més de 300 experts de diferents àmbits mèdics, conclou que només es diagnostiquen en fases primerenques el 16% dels casos de càncer de pulmó, un fet que llasta la supervivència respecte a altres tumors amb ràtios de diagnòstic més primerenques.

Davant aquesta realitat, el GECP ha reclamat un enfocament coordinat en la sanitat pública. Els experts han insistit que no és qüestió d'incrementar la despesa, sinó la coordinació i l'organització, i promoure que es reconegui els grups d'investigació com a interlocutors.

Provencio va recordar que no hi ha protocols que permetin als pacients ser valorats per equips de metges multidisciplinaris per poder rebre un tractament específic, la qual cosa està demostrat que “duplica la supervivència”. Provencio va denunciar que hi ha diferència en la manera d'afrontar la malaltia entre els diversos territoris. “Vivim en un estat amb problemes d'equitat”, va destacar Provencio, que després va recordar que els recursos que es dediquen al tumor “són proporcionalment inferiors a les pèrdues mortals que causa”.

L'informe es va presentar ahir en el marc del XI Congrés Internacional de Càncer de Pulmó, que se celebra aquests dies a Barcelona.

LA XIFRA

30
per cent és l'increment
de la mortalitat per càncer de pulmó entre les dones en els últims cinc anys.

1.200 “nous fumadors” joves

Durant la presentació de l'informe, el secretari del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) i cap d'oncologia de l'hospital general d'Alacant, Bartomeu Massuti, va destacar que a Catalunya un total de 1.200 adolescents s'enganxen al tabac cada any, segons dades de l'Agència de Salut Pública. Massuti va explicar que això vol dir que cada dia comencen a fumar tres menors de 14 anys, dels quals “com a mínim un morirà de manera precoç a causa del tabac”.

Massuti va tornar a recordar que hi ha una relació directa entre el nombre de paquets que es fumen i el temps que fa que es consumeix. Aquest és un fet que incrementa el risc de tenir un càncer de pulmó.

El president del Grup, Mariano Provencio, va demanar que s'elabori un “pla integral contra el càncer de pulmó”, inexistent en l'actualitat, i que inclogui un registre i un protocol perquè cada pacient no depengui només del seu centre sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró