Societat

Les entitats socials alerten que la pobresa és cada vegada més ''severa, extensa i profunda'

ECAS recorda que una unificació d'ajudes i prestacions facilitaria l'accés i els tràmits a una despesa que s'ha de valorar com a inversió

Si no només es tenen en compte els ingressos, la taxa de pobresa ha passat els darrers cinc anys del 22,7% al 26%. La taxa AROPE, que fa una valoració més global de la situació que viuen les famílies, alerta també que cada vegada més gent que treballa continua sent pobra i que la pèrdua de les ajudes i subsidis d'atur, han anat deixant cada vegada més famílies sense cap ingrés. En l'informe INSOCAT presentat per les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), s'alerta que la pobresa és cada vegada més “severa, extensa i profunda'' i per això tornen a reclamar mesures per fer-hi front alhora que recorden que cal unificar i reordenar les ajudes i subvencions, a més de tractar-les com una inversió de futur.

La taxa de pobresa oficial a Catalunya és del 20,9% el 2014, un punt més que el 2009, però si es tenen en compte factors més enllà dels ingressos, o sigui, aspectes com la privació de material, no permetre's alguns pagaments, mantenir l'habitatge en temperatura adequada, o no poder fer front a despeses imprevistes, el que s'anomena taxa AROPE, la taxa de risc de pobresa al país arriba al 26%, 4 punts per sobre que el 2009.

Per aquest motiu, les Entitats Catalanes d'Acció Social, que treballen amb els col·lectius més vulnerables, alerten que la pobresa és cada vegada més ''severa, extensa i profunda'' perquè la situació de les famílies encara és lluny de millorar com suposadament ja està fent l'economia. Ho ha manifestat la presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, en la presentació de l'informe INSOCAT, que recull diferents dades sobre pobresa a Catalunya. Crespo ha assegurat que els pobres, són cada vegada més pobres i els rics més rics, en un mateix moment on la classe mitjana s'ha reduït. Per Crespo, l'evolució és preocupant i calen mesures per resoldre-la.

Una de les causes d'aquest enquistament de la pobresa és la manca d'ingressos per feina i també per ajudes. Segons l'informe, i coincidint amb dades donades recentment, cada vegada hi ha més treballadors que són pobres, perquè accedir al mercat de treball, amb sous baixos o contractacions parcials que per exemple, no superin el 20% de l ajornada, no garanteix sortir de la pobresa. La gent que es troba en aquesta situació, és a dir, en baixa intensitat de treball, ha passat del 5,6% el 2009 al 12% el 2014, i condiciona, per exemple, que un 6,3% de les famílies tinguin alguna privació material severa, el doble que 5 anys enrere. Són situacions que es donen en persones o famílies que ja es trobaven en situació de pobresa.

La desigualtat d'ingressos també s'ha accentuat els darrers anys a Catalunya, i ha crescut per exemple, la proporció de famílies que viuen amb menys ingressos. El 2013, el 8,3% de les llars catalanes vivien amb menys de 9.000 anuals, i ara, ja representen el 9,4, mentre que la proporció de llars que viuen amb més de 35.000 euros ha passat del 31,2 al 32,3. Per aquest motiu es parla de polarització social i empobriment de les classes mitjanes. I és que el 20% de la població amb un nivell econòmic més alt, guanya 6,5 vegades el que guanya el 20% de la població amb un nivell econòmic més baix, gairebé un punt per sobre del que es va registrar el 2009.

Des d'ECAS, s'ha posat especial atenció a la pobresa infantil, que supera el 30% i al fet que els ingressos dels pares o la seva situació laboral també influeix en el rendiment acadèmic i l'èxit escolar, i que indirectament també va relacionat a les feines que poden trobar quan arriben a l'edat laboral. Per això han recordat que l'ensenyament és una eina capaç de transmetre la pobresa entre generacions i que per aconseguir-ho cal posar recursos en els infants i joves més vulnerables per aconseguir que acabin els estudis i es formin per poder-se garantir un futur millor.

Tot i això, s'ha recordat que la pobresa afecta especialment el col·lectiu jove, perquè en alguns casos tenen feines precàries que no serveixen per arribar a final de més, però que en canvi, els més formats tenen més possibilitats d'ocupar-se malgrat puguin tenir feines per sota de la seva qualificació. En aquest sentit s'ha recordat que hi ha un bon nombre de joves que decideixen marxar si viuen aquesta situació i que per tant, no solucionar aquest marc, fa que s'estiguin ''malgastant'' els diners que l'estat ha invertit en la seva preparació.

Mesures urgents per fer front a les desigualtats

Des d'ECAS s'ha fet una crida a les institucions a buscar mesures urgents per solucionar una situació ''molt perillosa'' que podria generar ''fractura social i manca de cohesió'', segons Teresa Crespo, perquè no hi ha resposta ni de l'administració ni de les entitats, perquè no poden, a les famílies sense ingressos. Per Crespo, les entitats i les famílies estan “en un carreró sense sortida'' i assegura que ''ens apuntem al país lliure'' del que es parla actualment però que abans cal “arreglar el que tenim ara'' perquè “no es pot sostenir gaire temps més''.

Unificar les ajudes

ECAS també alerta que cada vegada hi ha més famílies que viuen sense ingressos, per trobar-se en situació d'atur i per haver esgotat les prestacions i ajudes. Crespo ha alertat que el sistema actual no cobreix totes les necessitats i que això ha provocat un afebliment de les persones. Per aquest motiu, reclama que cal ordenar totes les prestacions i unificar-les per simplificar-les i evitar esforços administratius innecessaris i incoherències entre els requisits que es demanem per gaudir-les. Amés també considera que aquesta racionalització ha de millorar la dignitat de les persones que les demanen perquè evitar pensar a quina finestra ha d'anar a demanar i no tenir sensació de ''pidolar'' a diferents administracions. Aquesta reivindicació ja ha estat proposada en altres ocasions però l'administració no ha mogut fitxa tot i haver elaborat un mapa d'aquestes ajudes i subsidis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona