Societat

Barcelona no dóna l'esquena a la declaració de ruptura

El ple de la capital tomba una proposta del PP de rebuig a l'últim pronunciament del Parlament en què s'apel·la a iniciar un procés constituent

La seguretat i les denúncies de nepotisme desencadenen una enganxada entre Colau i Mejías

En una circumstància que ja està començant a deixar de ser anecdòtica, el procés sobiranista es va colar ahir en les més de set hores i mitja de debat del ple de l'Ajuntament de Barcelona. En aquesta ocasió, però, la discussió no va estar provocada pels partits independentistes sinó pel PP, que va presentar una proposició de “desacord i contrarietat” amb la declaració acordada pel Parlament el 9-N passat i que propugna iniciar una ruptura amb l'Estat. Un dels objectius confessos dels populars era obligar el govern de Barcelona en Comú a adoptar una posició en una qüestió, la nacional, que li és especialment incòmoda i, ja posats en el tema, constatar si aquesta es contradeia amb l'expressada per Catalunya Sí que es Pot a la cambra catalana. I així va ser, ja que, tot i que alguns especulaven amb una abstenció tàctica, el govern de Colau es va alinear amb CiU –la regidora d'Unió Sònia Recasens, però, es va abstenir–, ERC i la CUP en el rebuig al text. Fetes les sumes, la proposta va ser rebutjada per 28 vots a 12, els de C's, el PSC i el PP.

En la seva exposició de motius, el tinent d'alcalde de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, convertit ja en l'orador habitual quan toca parlar de sobiranisme, va voler puntualitzar, però, que la posició del grup de govern no suposa, ni molt menys, un aval al pronunciament del Parlament. “Aquesta resolució té nou punts i en alguns hi estem d'acord, però no coincidim en el fet que no és parli de referèndum o de confederació”, va afirmar. El seu no, doncs, el va justificar en considerar que la maniobra del PP tenia una intenció “electoralista”. De totes les rèpliques, n'hi va haver una, la del convergent Jaume Ciurana, que va apel·lar a l'enginy: “Vostè (referint-se a Asens) ha fet una intervenció que sembla de la CiU dels anys 90; ara sí, ara no.” La riallada al saló de la Reina Regent va ser general. Més circumspecte estaven el cap de la bancada socialista, Jaume Collboni, que predica, fins ara sense gaire sort, la necessitat “de no reproduir debats a l'Ajuntament que són propis del Parlament”. Mentrestant, el republicà Alfred Bosch agraïa al PP que donés categoria al debat sobiranista “perquè, si no fos important, no ho haurien portat al ple, oi?”, es va preguntar de manera retòrica. El popular Alberto Fernández Díaz va defensar la proposició, tot i perdre-la, ja que, al seu parer, havia demostrat que “Colau és cooperadora necessària de l'independentisme”.

En una sessió plenària en què la part executiva de l'ordre del dia era més aviat de tràmit, els comptats moments d'una certa vivesa van tenir lloc en les discussions de caràcter més polític. Com ara la que van protagonitzar l'alcaldessa, Ada Colau, i la líder de Ciutadans, Carina Mejías, per partida doble. Primer per les mesures de seguretat adoptades per l'Ajuntament arran dels atemptats de París. I després per les acusacions de C's al govern de Colau de contractar personal, o empreses, lligades familiarment a regidors. “No li sembla estrany que, entre 11 regidors, n'hi hagi 5 que tinguin aquest tipus de vinculacions?” la va interpel·lar Mejías. “Si té cap prova de res il·legal vagi a fiscalia. I tindrà tot el meu suport”, va rebatre l'alcaldessa.

“A CiU tenen un problema que es diu Antoni Vives”

Arran d'una pugna dialèctica sobre les externalitzacions de serveis de l'Ajuntament, el portaveu de CiU, Joaquim Forn, va acusar l'executiu de Colau de contractar empreses vinculades a familiars. La resposta del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va ser expeditiva: “Vostès (CiU) tenen un problema, que es diu Antoni Vives i, properament, fiscalia ja els hi trucarà”, va etzibar, en relació amb les investigacions en curs que afecten a l'exedil convergent. El malestar a la bancada de CiU, va ser monumental.

Rebuig a la llei de l'avortament del govern de Rajoy

A instàncies del grup de la CUP-Capgirem Barcelona, el ple va ratificar una proposició que rebutja “frontalment” la reforma de la llei de l'avortament promoguda pel PP, i dóna suport a una d'eventual que permeti a les dones de 16 i 17 anys exercir aquest dret.

Aprovats els comptes generals del 2013 i el 2014

Gràcies als vots de BComú, CiU i ERC el ple va aprovar els comptes generals de l'Ajuntament de Barcelona dels exercicis 2013 i 2014 per poder enviar-los a la Sindicatura de Comptes perquè els auditi. Es dóna el cas que, en el seu dia, els primers no van poder ser ratificats, ja que el 2014 l'aleshores govern de Xavier Trias estava en minoria. Des de l'executiu de Colau es va recalcar que el seu vot d'ahir no és un “aval” als comptes d'aquells dos anys, sinó un tràmit perquè puguin ser examinats per l'ens fiscalitzador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona