Societat

Nadal de baix consum

La majoria de municipis ha substituït la il·luminació nadalenca obsoleta per làmpades de baix consum o LED

El canvi es fa per estalvi i també per complir la llei

Els llums de Nadal s'han d'apagar a les dotze de la nit per normativa

La majoria de poblacions de les comarques gironines ha fet un esforç considerable en els últims anys per reduir la despesa energètica en il·luminació en general, i l'època nadalenca és una de les que registra un consum més elevat. Malgrat que la majoria de poblacions grans ha anat canviant les lluminàries per altres de més eficients i de menys cost, en algunes poblacions encara no s'ha fet aquest pas. Aquest és el cas de Blanes, on el pas a llums de baix consum és una assignatura pendent. Blanes tenia fins fa dos anys una altra singularitat: era una de les poques poblacions de les comarques gironines on els comerciants pagaven els llums de Nadal. Des de fa dos anys el cost l'assumeix l'Ajuntament, un fet que és la norma pràcticament arreu de territori gironí però no a les comarques de Barcelona, on en moltes poblacions, comerciants i ajuntaments comparteixen despesa.

El pas a lluminària de baix consum no només s'ha fet per la voluntat política de reduir el cost energètic, sinó que la llei també ho marca. De fet, la il·luminació nadalenca que no sigui de LED o de baix consum té els dies comptats. El decret 190/2015 estableix que és competència dels ajuntaments establir el període de Nadal i que l'enllumenat nadalenc ha d'estar apagat a partir de les 12 de la nit, amb l'excepció de dies específics de Nadal i Cap d'Any. També s'estableix que els ajuntaments han de vetllar perquè la
il·luminació que hi hagi en els períodes especials com el de Nadal minimitzi la contaminació lumínica i optimitzi el consum energètic.

Segons la normativa vigent, les instal·lacions públiques “obsoletes, ineficients o inadequades” s'han de substituir. Els terminis, segons una informació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, són el 31 de març del 2016 en les zones de més protecció, i el 31 de desembre del 2016 en la resta. Entre l'enllumenat considerat obsolet hi ha les làmpades d'incandescència i de vapor de mercuri.

A Girona, 100% LED

A Girona la il·luminació és 100% LED. El canvi va començar el Nadal del 2011 i ha representat un estalvi energètic del 75%, segons càlculs de l'Ajuntament. Els llums es lloguen cada any i es fa mitjançant licitació de concurs públic. Funcionen amb un rellotge horari, i seguint el reglament d'ordenació ambiental no sobrepassen les 168 hores d'encesa. La il·luminació està consensuada amb les diverses associacions de comerciants, intentant prioritzar els carrers que han escollit cada associació amb els recursos disponibles.

Aquest any, a part dels carrers habituals, s'ha
il·luminat també la Gran Via de Jaume I i tota l'avinguda Sant Narcís, i a més s'allarga la il·luminació del carrer Santa Eugènia fins a la plaça del Barco. També s'ha reforçat la il·luminació a la plaça Independència. La il·luminació dels carrers de Girona per Nadal estarà acompanyada d'instal·lacions efímeres a la rotonda dels Països Catalans i a la rotonda de la Copa. Aquests projectes artístics amb llum han estat dissenyats pel paisatgista Martirià Figueras i estan inspirats en Girona Temps de Flors.

El Dalí més econòmic

A Figueres els llums dalinians ja són de baix consum. El canvi va començar el 2008. El cost estimat del consum dels llums de Nadal abans de la inversió era de 7.128 euros, mentre que actualment el cost estimat és de només 866 euros. La inversió de transformació dels llums ha estat del voltant de 55.000 euros. El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, destaca l'esforç per adaptar els llums dalinians, que són un emblema de la ciutat: “Ens enorgulleix alhora aconseguir aquesta reducció de 6.300 euros en el cost del consum anual, complint amb escreix les normatives de la Generalitat sobre consum dels llums nadalencs.” Altres poblacions on també s'ha fet el canvi per LED o llums de baix consum són Banyoles, Olot, Lloret de Mar i Roses. En aquesta darrera ciutat calculen que l'estalvi en consum energètic és del 80%.

LA XIFRA

75%
estalvi
que calcula l'Ajuntament de Girona en despesa energètica des que es va passar al LED

LA DATA

31.12.2016
data
en què, segons la normativa de la Generalitat, han d'estar substituïdes totes les instal·lacions “obsoletes”
Lloret de Mar

56 espais públics i carrers il·luminats

Aquest Nadal s'il·luminen 56 espais públics i carrers. S'ha retirat l'enllumenat obsolet i tots els elements són de tecnologia LED o similar. L'any passat es van introduir elements en 3D i aquest any s'ha reforçat amb la col·locació d'uns elements singulars al passeig Jacint Verdaguer de Lloret que recorden les onades del mar. El lloguer, instal·lació i muntatge té un cost de 71.930 euros més IVA.

Figueres

Visita turística per conèixer els llums de Dalí

L'encesa dels llums va anar a càrrec de les guies turístiques de la ciutat Anna Garcia i Bel Bellvehí, que per tercer any consecutiu seran les responsables del Nadalí, unes visites guiades familiars pels llums nadalencs, que en format de passeig pel centre, permeten conèixer la història que s'amaga darrere les figures dibuixades per Dalí. S'han programat visites els dies 5, 6, 12, 20 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener, amb sortida cada dia a les 17.45 hores davant del Museu del Joguet de Catalunya (reserves a l'Oficina de Turisme).

Platja d'Aro

Nova inversió de 297.500 euros en un disseny modern

El municipi de Castell-Platja d'Aro va encendre ahir els llums de Nadal, que en els últims anys s'han anat renovant, són LED, i són de propietat municipal. Aquest any l'Ajuntament ha fet una inversió de 297.500 euros, que inclou tant la compra com la instal·lació. En total es renoven 24.000 metres quadrats d'espai, que implica tota l'avinguda central del municipi i també altres espais. Els llums estaran encesos fins al 6 de gener. De diumenge a dijous durant quatre hores (de 17.30 a 21.30 h), i els divendres i dissabte 5 hores i mitja (de 17.30 a 23 h). La nit de Cap d'Any, com a única excepció, s'encenen fins a la una de la matinada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona