Societat

L'any dels tres reis

Qualitat i quantitat: la del 2015 ha estat la millor temporada de la història dels castells. Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Colla Vella dels Xiquets de Valls comparteixen el tron. Totes les colles de gamma extra mantenen els galons

No hi ha marxa enrere. Aquesta és la sensació més excitant que deixa la temporada castellera del 2015. Sense precedents, apassionant, única. Si l'any passat parlàvem que el món casteller assistia a un segon boom –el primer es va produir en la dècada dels noranta– en tota regla i que no es tractava d'un fenomen espontani, sinó que era producte d'una evolució a l'alça que es venia arrossegant des de feia algunes temporades molt clarament, la campanya que va finalitzar fa vuit dies a Terrassa, amb la diada dels Minyons, ha estat la confirmació definitiva que el món casteller ha entrat
en una altra dimensió.

Els comportaments, les dinàmiques, la metodologia d'assaig, tot plegat dibuixa un escenari que, tret de situacions imprevistes, fan preveure que la progressió a l'alça no és el producte d'una conjuntura favorable, sinó d'un escenari nou amb uns fonaments sòlids. La qualitat dels assajos juntament amb l'augment del nombre de nous castellers experimentat per moltes colles han estat les causes determinants per explicar que el 2015 s'hagi tancat amb uns registres que fa uns anys eren inimaginables.

L'altra gran novetat que ens deixa aquest meravellós 2015 casteller és veure com els Castellers de Vilafranca, els dominadors clars de les últimes dècades, comparteixen el tron amb els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El més significatiu d'aquest triumvirat és que no s'ha produït per una baixada de nivell dels verds, sinó per un augment espectacular de les altres dues formacions. En aquest sentit, tant Vilafranca, com els Minyons i la Colla Vella poden presentar unes credencials úniques i exclusives.

Així, els Minyons de Terrassa són els primers i els únics que han descarregat un dels mites de la gamma que quedava pendent, el colossal 4 de 10. I ho van fer en una actuació única en què van descarregar també el seu quart 3 de 10 de l'any, una combinació estratosfèrica. Amb el seu èxit rotund sobre el 4 de 10, els Minyons engrandeixen la seva merescuda fama de saber resoldre atzucacs estructurals de castells amb folre i manilles amb nota de matrícula d'honor. Diada dels Minyons (23/11/2015): això només ho han fet els Minyons de Terrassa, amb Guillem Comas
com a cap de colla.

Els Castellers de Vilafranca, al seu torn, són els únics que, en una mateixa actuació, han estat capaços de descarregar el 3 de 10 i la torre de 8 neta, una construcció que només ells han aconseguit completar i que, a més a més, van acompanyar d'un 3 de 9 amb l'agulla i un pilar de 8 també descarregats. Una actuació magistral i impol·luta (la més puntuada de la història). Els vilafranquins acrediten un potencial enorme que els capacita per combatre i vèncer el “castell integral” i tot seguit fer el mateix i superar la prova de virtuosisme tècnic extrem a què sotmet la torre de 8 neta. Diada de Tots Sants (1/11/2015): això només ho han fet els Castellers de Vilafranca, amb Pere Almirall comandant els camises verdes.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, per la seva banda, ha estat l'única colla capaç d'ajuntar en una mateixa sèrie tres dels reis de la gamma extra, en una inoblidable diada a la plaça del Blat en què va carregar el 3 de 10, descarregar el 4 de 9 net i carregar el 2 de 8 net, en una demostració de recursos tècnics impressionant acompanyada de la sobredosi i de casta castellera que forma part de l'ADN de la colla. El “castell total” només l'han descarregat els rosats enguany. Diada de Santa Úrsula (25/10/2015): això només ho ha fet la Colla Vella, amb Manel Urbano al capdavant. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, per cert, mai no oblidarà el seu triomf espectacular per Sant Fèlix. Va ser una actuació memorable, que va començar amb el 3 de 10 dels Minyons, que va seguir amb el 4 de 9 net dels rosats i que va acabar amb Vilafranca reaccionant i aguantant el tipus. Atenció perquè, globalment, la del Sant Fèlix del 2015, en què també va participar la Colla Joves, és considerada, amb 13 castells de gamma extra, una marca sense precedents, la millor diada de la història dels castells.

Pel que fa a la resta de l'elit castellera, entenent com a tal les colles que poden presumir de galons de gamma extra, totes han conservat la seva condició. La Colla Jove Xiquets de Tarragona, després d'un inici fulgurant, amb el 5 de 9 com a Sant Crist gros, a què ha sumat el pilar de 8, es va estavellar amb el 3 de 10 en una diada de Santa Tecla en què tot li va sortir al revés. Tot el contrari que els Xiquets de Tarragona, que tanquen l'exercici ampliant la gamma amb el 5 de 9 i el pilar de 8 carregats, als que cal sumar el 2 de 9.

Si orientem el focus cap a Barcelona, ens apareixen uns Castellers de Sants que han consolidat el 2 de 9 i uns Castellers de Barcelona que no han perdut el deixant de les més grans gràcies al 9 de 8 que han reeditat. En una campanya particularment accidentada, els Capgrossos de Mataró han sabut refer-se dels contratemps i acabar amb el seu primer pilar de 8 carregat. I deixo per al final el comentari sobre la Colla Joves Xiquets de Valls. Amb Jaume Galofré al capdavant, la Joves ha iniciat una renovació de plantejaments i de troncs, a fons. Potser massa canvis de cop, o potser no. El cas és que tres 2 de 9 descarregats (i un de carregat) no són uns guarismes per tirar coets, però sí que són un símptoma clar que la colla ha fet un salt qualitatiu en les estructures de folres i manilles que li pot obrir un camp molt potent.

Comptat i debatut, el 2015 ha estat el millor any de les nostres vides castelleres!


Resum de la

temporada

LA XIFRA

86
colles
formen part de la Coordinadora, a què cal afegir 11 colles més en formació.

Colles a l'elit

Sabadell, Gràcia
i Reus, a l'alça

De la resta de colles que han fet castells de nou pisos, cal destacar el comportament dels Castellers de la Vila de Gràcia, molt sòlids, juntament amb uns Castellers de Sabadell que han confirmat la seva condició de colla de nou i han afegit el 4 de 9 descarregat a la seva gamma, el mateix que també han fet els Xiquets de Reus, carregat en el seu cas. Uns i altres confirmen, a més, la sensació que tenen marge de millora.

Xicots i Nens ja
són colles de nou

En aquesta temporada de màxims, el món casteller ha vist també com els Xicots de Vilafranca i els Nens del Vendrell s'afegeixen al grup de les colles de nou. Especialment significatiu és el cas dels Nens, una colla històrica que, 89 anys després, de la seva fundació ha descarregat el 3 de 9, un castell que els vilafranquins de la camisa vermella van carregar per la festa major de seva ciutat. Dos exemples de l'increment de nivell de totes els colles de vuit.

Catedrals de Sant Cugat i Marrecs

Cal valorar també, entre les més destacades, la progressió de dos col·lectius que apunten molt bones maneres i que en un futur no molt llunyà poden formar part del selecte grup de les colles de nou. Em refereixo als Marrecs de Salt i als Castellers de Sant Cugat, dues formacions que tenen en el 5 de 8 descarregat el sostre. Darrere d'una catedral, sempre hi ha una colla de veritat i el 5 de 8 cada cop és a l'abast de més agrupacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona