Societat

Els comerciants del centre de Barcelona carreguen contra l'Ajuntament

L'entitat que aplega els principals eixos avisa que la indefinició en temes clau pot perjudicar el comerç i el turisme i es queixa que Colau no els ha rebut fins ara

El comerç del centre de Barcelona va plantejar ahir una prova de força a l'Ajuntament i va airejar els seus retrets al govern municipal i a l'alcaldessa Ada Colau, a qui, aplicant la vella política del pal i la pastanaga, després de l'esbroncada, va tornar a oferir-li col·laboració. L'escenari va ser El Molino, on Barcelona Oberta, la plataforma que aplega els principals eixos de la Barcelona més turística, celebrava el Summit, una jornada de reflexió que vol convertir en anual i que en la primera edició va servir sobretot per evidenciar la incomoditat del sector amb el govern de BComú.

El president de l'entitat, Gabriel Jené, va repassar les polèmiques que han esquitxat el consistori des de les eleccions: algunes, amb un impacte directe sobre el comerç, com ara la del top manta o la de l'encesa dels llums de Nadal, però també d'altres amb una relació més tangencial. Jené, que repetia en la seva intervenció el que ja avançava en una carta oberta a Colau publicada ahir a El Periódico, va enumerar les segones fases, encara ara pendents, de les reformes de la Diagonal i el Paral·lel, la suspensió del pla especial de la Rambla, la controvèrsia sobre les terrasses, la moratòria turística i fins i tot la paràlisi del pla de la Sagrera, que no depèn del consistori, sinó del govern estatal. “Preocupa que coses fonamentals per a la ciutat l'Ajuntament no les tingui clares”, va dir Jené, en relació amb la continuïtat del finançament de la fórmula 1, la candidatura als jocs d'hivern i fins i tot el futur del Mobile World Congress i les aprovacions urbanístiques per silenci administratiu, tot i que el consistori ja ha anunciat un protocol per evitar que hi hagi més aprovacions d'aquest tipus i que Barcelona, amb l'aval de Colau, ja s'ha garantit la continuïtat del congrés fins al 2023, com va recordar en la clausura de l'encontre el regidor Agustí Colom.

La d'ahir era la primera intervenció pública de Colom amb comerciants d'ençà que a les seves competències –és també el responsable d'Ocupació, Empresa i Turisme i del districte de l'Eixample– ha afegit també les de Comerç. Tot i l'estrebada d'orelles, l'edil, que va reclamar temps per abordar temes “que no són fàcils de resoldre”, va oferir mà estesa i va al·legar que el canvi de postura del consistori amb l'encesa de llums (que s'ha fet més tard que altres anys però abans del que s'havia anunciat inicialment) acredita la “capacitat de diàleg del consistori”. Un diàleg que Colom advoca per vehicular mitjançant el Consell de Turisme i la Taula del Comerç, i que els comerciants voldrien que inclogués trobar-se amb l'alcaldessa. Segons Jené, tot i les reiterades peticions per fer-ho, l'entitat no ha pogut parlar-hi.

Activada l'operació Nadal

L'Ajuntament activa avui el dispositiu especial per fer front al període nadalenc. Des d'ara i fins al 10 de gener, no es donaran permisos per a obres que afectin la via pública, i hi haurà reforços policials en les principals zones comercials. També s'incrementen els controls del transport d'aliments i de les infraccions de trànsit. A més, del 5 de desembre al 7 de gener es reforçarà el servei de neteja viària i la recollida de paper i cartró. L'àrea de Drets Socials té obert també, des del 21 de novembre, el centre d'acolliment nocturn per a persones sense sostre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró