Societat

Clam en defensa dels encausats de la UdG

El rector, Sergi Bonet, participa en la concentració perquè s'arxivi la causa dels dotze investigats pels aldarulls de fa quatre anys

Ahir i avui es fa un referèndum sobre el pla de màsters i graus

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va reclamar ahir al migdia que s'arxivi la denúncia dels Mossos contra els dotze investigats pels aldarulls durant la càrrega policial d'ara fa quatre anys durant els actes del vintè aniversari de la Universitat. Bonet ho va dir durant una concentració davant la seu del rectorat, organitzada pel Grup Antirepressiu de Girona. Actualment el cas està en fase d'instrucció en espera que el jutge decideixi si obre judici oral o si arxiva la causa. En aquest sentit, l'advocat dels implicats ha demanat a la Generalitat que retiri l'acusació que manté.

Espai de reflexió

Pel rector de la UdG aquells van ser uns fets molt greus que “ens van colpir” i que no s'haurien d'haver produït, perquè “la policia només ha d'entrar a la Universitat en casos en què hi hagi risc per a la integritat física de les persones”, i hi va afegir que sempre s'ha d'apostar pel diàleg i que la policia no ha d'entrar en un centre universitari. La universitat, va dir, ha de ser “un espai de llibertat d'expressió on totes les ideologies es respectin”, i va qüestionar així la decisió de la seva predecessora de permetre l'entrada dels Mossos.

El rector, que avui presentarà el seu informe de gestió al claustre de la UdG, va encoratjar tots els estudiants a “respectar la diferència ideològica” i no “estigmatitzar persones pel fet de defensar una ideologia o una altra ”. La intervenció de Bonet tenia al darrere el suport de tot l'equip directiu, tot i que el rector és conscient que hi pot haver alguns sectors de la comunitat universitària que no vegin bé el suport explícit als implicats en aquest cas. Amb tot, i segons Bonet, “la vida universitària requereix estudiants actius, que sempre han de ser joves, i la universitat ha d'estar viva”, i hi va afegir que el dia que els estudiants pensin com una persona de 55 anys “la universitat estarà morta”. També ho va aprofitar per defensar el seu ideari que els estudiants han de ser “lliures, crítics i compromesos socialment”, uns atributs respecte als quals, segons Bonet, la UdG és un exemple.

Mostafà Shaimi, un dels investigats pels fets d'ara fa quatre anys, va recordar que en aquell moment els estudiants es trobaven amb “la porta tancada” quan volien exposar les seves propostes a l'equip de rectorat. En aquest sentit, i segons Shaimi, els estudiants agraeixen la nova actitud de l'actual rector en defensa d'una “universitat pública i de qualitat”. “S'agraeix molt aquest canvi, però sembla que és una cosa extraordinària quan hauria de ser la cosa més normal del món”, va assenyalar.

Referèndum

Els estudiants, amb el suport del rectorat, van organitzar –ahir i avui– un referèndum per saber l'opinió d'alumnes, treballadors i professorat sobre el pla de graus i màsters impulsat pel govern de l'Estat. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) alerta que el canvi a tres anys de grau i dos de màster suposarà un encariment dels estudis. La consulta a la UdG està oberta a estudiants, professors i treballadors. A banda de votar sí o no, també poden demanar (en cas de votar que sí) que s'obri una negociació per debatre com s'aplica aquest canvi en l'estructura dels estudis. La consulta es fa en l'àmbit de Catalunya i, en el cas de Girona, té el suport del rectorat i el Consell d'Estudiants. El gener del 2015 el Consell de Ministres va aprovar el decret que permetia canviar l'estructura de graus i màsters. Amb l'adaptació al pla de Bolonya, l'Estat espanyol va establir que els graus tindrien, de manera homogènia, una durada de quatre anys i els màsters, d'un any. Ara es vol passar a tres anys de graus i dos anys de màster.

LA FRASE

Cal respectar la diferència i no estigmatitzar persones pel fet de defensar una ideologia
Sergi Bonet
rector de la universitat de Girona (UdG)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona