Societat

Aigua garantida per al 2016 tot i el descens dels pantans

L'ACA assegura l'abastiment a tot el país, tot i que els embassaments han perdut un 7% del cabal respecte del 2014

Les pluges de novembre van ser vitals per mantenir el nivell de reserva hídrica

La sequera que ha afectat Catalunya aquest 2015 ha fet que els principals pantans del país hagin tancat l'any amb menys reserves d'aigua de les que tenien a finals del 2014. La reducció és substancial, del 7%, però des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) asseguren que, tot i el descens, l'abastiment està garantit durant el 2016 a tot el territori.

La caiguda més significativa es registra a la confederació hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Tots els embassaments d'aquesta demarcació, a excepció del de Terradets (Pallars Jussà), perden capacitat.

La situació no és gaire millor a la resta del país. L'embassament de Darnius Boadella ha perdut un 15% del cabal i el de Sau, un 14%. Però el que surt més malparat de l'episodi de sequera és el pantà de Susqueda, que ha tancat el 2015 amb un cabal de 172,04 hectòmetres cúbics d'aigua, un 25% menys que l'any anterior.

A la conca del Llobregat i el Foix, la pèrdua de cabal enguany no ha estat tan significativa com la registrada a la resta de Catalunya. El pantà que ha perdut més aigua és el de la Baells (Cercs), que ha disminuït la seva capacitat un 13%. En canvi, el de Sant Ponç (Solsonès) només ha vist reduir les seves reserves un 4%, un descens semblant al que ha experimentat el Foix.

A prop del nivell òptim

Tot i el descens en els cabals, des de l'ACA s'insisteix que l'abastament està “garantit” per al 2016, fins i tot en cas que no plogués durant tot l'any. “Els embassaments acabarien esgotats, però es podria seguir abastint a tothom”, explica Enrique Velasco, cap del departament de gestió de recursos hídrics de l'ACA, que no es mostra preocupat pel descens de reserves. “Ha estat un any molt sec, i, tot i així, tenim els pantans al 75% de la seva capacitat, cinc punts per sota del que es considera òptim”, ressalta.

Pendents ara de les pluges del mes d'abril

En un any molt sec, dos episodis de pluja han evitat que l'any es tanqués amb pitjors registres. El primer va ser a l'abril i el segon, al novembre, quan una tongada de ruixats va fer créixer la capacitat dels embassaments en 70 hectòmetres cúbics. “Des d'aquelles pluges, se n'han perdut 23”, explica Enrique Velasco.

Precisament cada mes d'abril se celebra una reunió de coordinació entre representants de la Generalitat i comunitats d'usuaris –agricultors i regants, entre d'altres– per analitzar el cabal dels embassaments i, si s'escau, prendre mesures per garantir l'abastiment d'aigua durant el 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona