Societat

Societat

Fins a 600 bacteris al mòbil

Segons un informe de la Universitat de Barcelona, es torna a posar de manifest que a les pantalles dels ‘smartphones' poden haver-hi 30 vegades més gèrmens que a la tassa del vàter

Recomanen més neteja i fundes protectores

El mòbil és ja una extensió de nosaltres mateixos. Aquesta realitat, molt estudiada des del punt de vista psicològic, pot tenir també una important repercussió en la salut física. El contacte continuat amb els smartphones els ha convertit en un potencial focus d'infecció i, des de fa anys, diverses revistes científiques estan publicant estudis que alerten que les pantalles dels mòbils concentren milers de gèrmens –162.000 per centímetre quadrat, segons un investigador de la Universitat d'Arizona– i que alguns poden ser potencialment perillosos. Ara, la investigadora del departament de microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB), Maite Muniesa, acaba de presentar un informe general sobre els microbis a la llar que recull bona part d'aquesta literatura científica internacional i alerta sobre la importància d'incrementar les mesures d'higiene, també en les pantalles de mòbil.

Segons aquest informe, una pantalla de smartphone pot arribar a contenir fins a 600 bacteris diferents, 30 vegades més que les que es troben en una tassa d'un inodor. “La comparativa es fa entre una pantalla bruta i un inodor net”, aclareix la investigadora, que precisa també que la major part d'aquests microbis “no són necessàriament patògens”. Si no fos d'aquesta manera, les infeccions serien el pa de cada dia “i no és així”, subratlla Muniesa.

Entre els estudis que s'han publicat sobre els gèrmens a les pantalles dels mòbils destaquen el que va publicar la Universitat de Stanford l'any 2010. Aquest sí que era experimental i va concloure que una pantalla de mòbil conté fins a 18 vegades més bacteris que els que es poden trobar als lavabos públics d'homes. L'any 2014, un equip de la Universitat de Dakota va analitzar una sèrie de tauletes d'un hospital i va concloure que el 15% contenien bacteris potencialment perillosos. Entre els elements que van identificar hi havia bacteris habituals a la boca o la pell, com poden ser l'staphilococcus aereus o l'streptococcus, que poden provocar diarrees.

L'experta en microbiologia alerta que “no és el mateix tenir una superfície neta que una superfície descontaminada”, i insisteix que els bacteris que es troben a les pantalles dels mòbils són del mateix tipus que els que hi ha, per exemple, a les baietes i les esponges, als vasos on es guarden els raspalls de dents o a les gomes de les neveres o de la cafetera.

Davant d'aquesta proliferació, Muniesa recomana que s'extremin les mesures higièniques, però sense “preocupar-se en excés tampoc, perquè si fos així hauríem d'estar netejant cada dia fins a l'últim¡ racó de la casa”.

L'informe de Muniesa no només se centra en els mòbils sinó que recopila informació sobre els microbis a la llar en general. Segons aquest informe, espais de la cuina com ara l'interior de la nevera, l'aigüera i els fregalls humits acumulen bacteris com “la salmonel·la, el campylobacter o l'escherichia colli, que són els patògens intestinals més comuns”.

1.000 llars
L'estudi presentat per Muniesa ha estat patrocinat per l'empresa de neteja i desinfecció Sanytol, que també ha fet una enquesta a un miler de llars de tot l'Estat per conèixer el seu nivell de neteja. La conclusió és que més del 50% no desinfecta prou bé.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar l’increment de furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona