Societat

Retrets al govern pels deures pendents amb la gossera

La protectora de Mataró recorda que el 2010 es va prometre un refugi nou per als animals abandonats de la ciutat

Juntament amb la FAVM, faran una concentració dijous davant de l'ajuntament en contra del tancament

La SPAM considera que el centre comarcal té limitacions

L'oposició al tancament de la gossera municipal puja de to i ahir la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM) va retreure al govern de la ciutat les promeses incomplertes per disposar d'un centre d'acollida nou a la ciutat. Segons la presidenta de la protectora mataronina, Sílvia Serra, quan es va signar l'últim contracte, l'any 2010, l'Ajuntament es va comprometre a construir un refugi en un termini que anava dels cinc als set anys. Serra lamenta que aquell pacte hagi quedat en paper mullat i que ara s'estigui parlant de tancar un servei “imprescindible i modèlic”. “Rebutgem frontalment la decisió de l'Ajuntament i lamentem les formes amb les quals s'ha pres”, va assenyalar la presidenta de l'entitat gestora, que recorda que l'actual concessió té possibilitats de prorrogar-se fins a tres anys més.

La SPAM va explicar ahir a tots els grups municipals la situació d'incertesa que viu la protectora, en una reunió convocada per la Federació d'Associacions Veïnals de Mataró (FAVM), que s'ha mostrat a favor de donar continuïtat al servei. Les dues entitats van fer una crida a la ciutadania per concentrar-se dijous a la tarda davant de l'edifici de l'ajuntament per evitar el tancament, mantenir el servei com fins ara i denunciar el tracte “hostil” amb el qual consideren que el govern local està gestionant el conflicte.

Si bé l'Ajuntament argumenta que les instal·lacions de la gossera municipal no reuneixen en aquests moments tots els requisits per als treballadors ni poden garantir una bona atenció als animals allotjats, Serra ho posa en dubte i recorda que les condicions del centre ja eren prou conegudes fa anys pels diferents governs de la ciutat. “A més, la SPAM ha invertit una considerable suma de diners, que en alguns casos encara estem pagant, per mirar de mantenir en bon estat un espai que era precari i, fins i tot, ruïnós”, hi afegeix la presidenta, que recorda que totes les millores es van fer amb “el permís tàcit del consistori”.

Tot i admetre les greus mancances que continua arrossegant l'equipament situat al carrer Galícia, la protectora no entén d'on s'ha tret la valoració de 500.000 euros per posar al dia el centre, perquè “mai ha visitat l'equipament un arquitecte ni se n'ha fet cap valoració de forma detallada”. Per aquest motiu, insisteixen que prescindir d'un servei com el que fins ara es porta a terme suposarà un greuge cap a la ciutat, i més tenint en compte que la recollida i acollida d'animals es vol “adjudicar a dit” al centre del Consell Comarcal del Maresme. “Aquest refugi té unes limitacions i, per exemple, no dóna servei els 365 dies de l'any com fem nosaltres, ni pot assumir els gats, ni disposa d'un servei veterinari extern”, defensa Sílvia Serra. En aquest sentit, no creuen que el refugi comarcal pugui assumir el nombre d'animals abandonats que any rere any té la capital de Mataró, i que l'últim any va ser d'uns 800. “Tancar la gossera municipal és un error que deixarà la ciutat sense un servei complet, propi i referent a Catalunya”, va insistir.

Totes les opcions

Després de la tempesta generada, l'alcalde de Mataró, David Bote, ha demanat calma per intentar trobar una sortida a la situació actual. Amb la concessió acabada i sense possibilitats –segons el parer de Bote– de prorrogar-la, el batlle admet que encara no s'ha tancat el conveni amb el centre del Consell Comarcal, on teòricament han d'anar els animals un cop tancada la gossera municipal. “Buscarem l'acord amb la SPAM, conscients de la bona feina que fa, i explorarem totes les possibilitats que hi hagi”, va dir.

En aquest sentit, l'alcalde va visitar dissabte les instal·lacions del carrer Galícia amb l'objectiu de conèixer l'espai però també intentar refer els ponts de diàleg que l'entitat donava per tancats després de l'anunci municipal. “El nostre objectiu és millorar les condicions dels animals i per això parlarem tant com faci falta”, va insistir Bote, que recorda que l'únic que fa l'Ajuntament és “complir i fer complir la llei” respecte d'un equipament que ha quedat fora dels requisits legals que s'estableixen per a la concessió del servei.

LA FRASE

Tancar la gossera és un error que deixarà la ciutat sense un servei complet, propi i de referència
Sílvia Serra
presidenta de la SPAM

LA XIFRA

800
animals
que s'havien abandonat a la capital del Maresme va recollir l'any passat la protectora mataronina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona