Societat

El Síndic alerta d'un repunt de les agressions urbanístiques

Ribó adverteix que la recuperació de la construcció pot posar en perill zones protegides

Un 30% de les actuacions del defensor el 2015 van ser sobre polítiques socials, i més d'un el 25%, sobre temes de consum

Un 30% de les queixes i les actuacions d'ofici iniciades pel Síndic l'any passat corresponen a temes propis de les polítiques socials –sobretot serveis socials, d'infància i de salut–, i el segon àmbit amb més actuacions va ser l'àrea de consum –majoritàriament de telefonia i energia–. El síndic , Rafael Ribó, va indicar ahir en la presentació d'un avançament de l'informe del 2015 que encara hi ha molts buits en el respecte als drets socials i que les persones tenen més consciència dels seus drets en temes de consum. Alhora, però, va alertar, més mirant al futur més o menys pròxim: “Veiem puntes de perill d'agressió al territori i a la natura.”

Sense voler fer alarmisme, però sí deixant clar un to d'advertència, Ribó va indicar que una certa reactivació econòmica fomenta més activitat en el sector de la construcció i això pot provocar agressions ambientals. Hi ha perill de “tripijocs”, va manifestar, per aconseguir permisos per construir en zones protegides, va posar com a exemple. I va recordar que l'any 2008 va ser el síndic qui va posar a sobre la taula el perill que amb la crisi no es respectessin els drets socials de les persones, situació que s'ha produït des de llavors fins avui mateix, segons les queixes que rep la institució.

Ribó detallarà els temes en l'habitual compareixença al Parlament al febrer, però ahir va avançar que les queixes de consum (25%) han desbancat del segon lloc del rànquing les d'administració pública i tributs. En el paquet de consum, s'hi inclouen la telefonia i serveis bàsics com la llum i el gas, com també la mobilitat. També va destacar “el bon clima de convivència lingüística” que hi continua havent al país, perquè només un 0,47% d'actuacions fan referència a lesions de drets o irregularitats en cultura i llengua.

Un altre element positiu, segons l'avanç de l'informe, és que “les administracions tenen més cura en el tracte a les persones”, ja que baixa el nombre de queixes en aquest àmbit.

Bones respostes

Pel que fa a balanç, el 2015 va implicar un augment d'un el 9,9% de les queixes al Síndic respecte a les rebudes el 2014. Per primer cop se superen les 10.000 queixes en un any, a les quals s'han de sumar'afegir 12.278 consultes i 205 actuacions d'ofici. Un 98% de les recomanacions a administracions o empreses s'han acceptat.

LES XIFRES

6.835
actuacions del Síndic del 2015 es refereixen a polítiques socials, i 5.923, a temes de consum.
98,4
per cent
dels suggeriments que ha fet el Síndic a empreses i administracions han estat acceptats.
50,1
per cent
de les queixes han estat promogudes per homes, sobretot en l'àmbit de seguretat i administració pública.

Ribó busca la via europea per solucionar el cas Castor

Una de les qüestions que el síndic no té intenció de deixar passar és el del magatzem de gas Castor. “És una barbaritat que els consumidors hagin de pagar 4.700 milions d'euros pel projecte Castor a partir d'un reial decret llei radicalment injust”, va considerar Ribó, alhora de parlar d'algunes de les qüestions que es van començar a treballar l'any passat i que encara no s'han resolt. “Cada consumidor de gas –va recordar– pagarà 600 euros amb les factures.” I, a més, el ciutadà, sigui o no consumidor de gas, haurà de pagar també la despesa de gas per part de l'administració.

La via que ha iniciat el Síndic per intentar suspendre el reial decret és buscar la protecció a Europa. El defensor, en col·laboració amb entitats, col·legis professionals i la Plataforma de les Terres del Sènia, va elaborar un informe que la defensora del poble europeu, Emilly O'Reilly, ha fet arribar al secretari general de la Comissió Europea. Ara s'està estudiant si s'envia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia