Societat

Cop policial contra el tràfic de metamfetamina a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana detenen 28 persones

V€an trobar droga amagada en somiers, cigarretes buides i fins i tot una mona de Pasqua

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmantellat un grup criminal especialitzat en el tràfic de metamfetamina a nivell estatal i internacional que ha culminat amb la detenció de 28 persones i el comís de prop de vuit quilos de metamfetamina. El preu de la droga intervinguda al mercat il·lícit és d'uns dos milions d'euros. Els responsables de la investigació han destacat “el greu impacte sobre la salut” de la metamfetamina i una forma de distribució singular d'aquest grup, després de trobar droga amagada en somiers, cigarretes buides i fins i tot una mona de Pasqua. En el marc de la investigació, que va començar en l'últim trimestre del 2014 i s'ha desenvolupat en diverses fases, també es va detenir una persona a París amb la cooperació internacional.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) han segellat aquest dimecres al matí l'operatiu que ha permès desarticular un grup criminal i detenir-ne la cúpula de traficants, de nacionalitat nigeriana, que importaven la droga des d'aquest país a Catalunya. Des de primera hora del matí, prop de 150 agents dels dos cossos policials s'han desplegat en un dispositiu amb deu entrades simultànies, de les quals sis al districte de Ciutat Vella de Barcelona, tres al districte de Sants-Montjuïc i una a Ripollet (Vallès Occidental). S'han detingut dotze persones i s'ha intervingut gairebé un quilo de metamfetamina, diverses dosis de cocaïna, armes de foc simulades, catanes, balances de precisió i 500 cigarretes buides preparades per introduir la droga i subministrar-la en aquest format.

En el marc de la mateixa investigació, dimarts de la setmana passada van detenir nou persones per pertinença a aquest grup criminal com a presumptes autors d'un delicte de salut pública en la vessant de tràfic de drogues. Es van realitzar entrades en quatre domicilis de Barcelona, un de Barberà del Vallès i un local de Montcada i Reixac (Vallès Occidental).

Entre els detinguts hi ha el màxim responsable del grup, detingut a Barberà del Vallès en el moment en què marxava cap a l'aeroport de Barcelona per agafar un vol en direcció a Nigèria, d'on s'obtenia la droga que després s'enviava a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra el van interceptar a l'interior d'un taxi quan es dirigia a l'aeroport. Va ser aquesta pretesa sortida de Catalunya que va precipitar l'operació després de més d'un any d'investigació.

En una roda de premsa per explicar els detalls de l'operació aquest dimarts al migdia, quan s'ha donat per tancat el dispositiu, el cap de la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Antoni Sánchez Costa, ha detallat el recorregut internacional de la droga. La línia de viatge té inici a Sud-Àfrica amb una primera escala a Nigèria, on es començaven a moure els distribuïdors. L'entrada al mercat estatal es feia via Barcelona camí a Madrid i també a nivell internacional, distribuïda cap a Itàlia. Sánchez ha afirmat que l'operació ha despertat “un interès internacional”.

L'intendent dels Mossos ha destacat que aquest grup tenia una manera de distribuir la droga que els ha “sorprès”, amagada en les cigarretes buides o altres llocs com somiers i, fins i tot, han intervingut una mona de Pasqua. Una altra de les singularitats de l'organització, segons ha subratllat el cap de la comissaria de Ciutat Vella de la GUB, l'intendent Benito Ganados, és que tant els membres de la xarxa com els consumidors eren de nacionalitats estrangeres. Per aquest motiu, la detecció de l'activitat criminal era “complicada” perquè “la possibilitat d'assabentar-nos-en és més limitada; hi ha menys persones disposades a informar”. “Els investigadors van detectar que veïns d'origen filipí de Ciutat Vella estaven adquirint una substància de la qual no teníem massa informació”, ha afirmat Granados, que ha afegit: “La metamfetamina cristal·lina no es troba fàcilment a Barcelona “:

Una investigació de més d'un any

L'inici de la investigació es remunta a finals de l'any 2014 quan els investigadors van rebre diferents queixes veïnals i informacions en relació a la venda al carrer de metamfetamina líquida, coneguda amb el nom de shabú o cristall. Durant la investigació es va poder determinar que s'estava davant d'un grup criminal per la quantitat de persones que formaven part de l'organització, amb tasques molt determinades, i amb un objectiu concret, la venda i subministrament de metamfetamina.

La investigació s'ha desenvolupat en dues fases. La primera, que s'ha allargat durant aproximadament mig any, ha consistit en dispositius i vigilàncies policials en el marc dels quals s'han comissat substàncies estupefaents i detingut petits traficants que oferien petites dosis al carrer i que tenien relació amb el grup criminal.

La segona fase ha permès identificar el funcionament del grup i els seus membres, amb diferents funcions. Els distribuïdors eren els encarregats d'aconseguir la substància fora de l'Estat espanyol, principalment de Nigèria, i distribuir-la als domicilis a través de la xarxa de correus i facilitar-la als venedors, que, per la seva banda, distribuïen a l'Estat espanyol la substància als consumidors. Els correus eren les persones que portaven la substància d'un lloc a un altre.

Les vendes es realitzaven en petites dosis a les quals els traficants es referien amb el nom de bultos, paquets d'uns cinc grams. El preu de cada gram de metamfetamina costa al voltant de 250 euros.

Durant la segona fase de la investigació, que va arribar al punt àlgid a partir del mes d'octubre de l'any passat, s'han realitzat diversos dispositius. A l'estació del Nord, s'han detingut diversos correus quan marxaven de la ciutat amb quantitats importants de metamfetamina cristal·lina. El 6 de desembre, en el decurs de la investigació, es va tenir coneixement que un dels distribuïdors viatjava a Nigèria a buscar substància per portar-la a l'estat espanyol. Coordinats amb diferents cossos policials se'l va poder detenir a l'Aeroport Charles De Gaulle de París i es van intervenir 5 quilograms de metamfetamina cristal·lina amagada en diferents paquets de cafè.

Una droga altament nociva

La metamfetamina cristal·lina és una substància química sintètica inodora i de gust amarg, de composició similar a l'amfetamina, que es dilueix fàcilment amb aigua o alcohol i que es distribueix en pols cristal·lina o en petites pedres similars a cristalls. Normalment és de color blanc, encara que pot variar i tenir un to blanc groguenc, violaci o blavós en funció dels components que contingui. Popularment es coneix com shabú, batu, cristal, cristy, vidrio, hielo, ice, crank, meta, meth, benny o fuego.

És una substància molt estimulant i altament addictiva que afecta el sistema nerviós i causa seriosos problemes neuronals. Els diversos estudis realitzats han determinat que la metamfetamina cristal·lina consumida per via intravenosa o fumada és més tòxica fins i tot que la mateixa heroïna. L'ús perllongat pot provocar altres efectes al sistema nerviós central, com ara insomni, confusió, agressivitat, paranoia, al·lucinacions auditives i visuals, problemes respiratoris, irregularitat en els batecs del cor, convulsions i pot arribar a produir col·lapses cardiovasculars, ictus i, fins i tot, la mort. A més, alguns d'aquests símptomes poden persistir durant mesos, o anys, després d'haver-ne abandonat el consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt