Societat

Tradicions

El rei de la Selva

Centenars de persones van sortir al carrer a Santa Coloma de Farners per rebre amb tots els honors el Pare Pelegrí, que va completar el seu pelegrinatge des de Tossa de Mar

Hi ha dues tradicions, deia ahir l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, que fan sortir la gent en massa al carrer: la cavalcada de Reis i el Vot de Vila de Tossa, conegut més popularment com el Pelegrí. Una tradició que arrenca a Tossa però que es fan ben seva a Santa Coloma. Ahir el Pare Pelegrí, Carles Sallés Boix, va renovar aquesta prometença ancestral que des dels volts de l'any 1400 es compleix cada 20 de gener. Per als profans en la matèria, el Vot de Vila consisteix a fer la caminada de 40 quilòmetres des de Tossa fins a Santa Coloma de Farners, amb la finalitat de lliurar Tossa de Mar de la temible pesta, que va assotar la població fa 600 anys. El primer cop que es va fer, diu la llegenda, els vilatans es van curar, i, per si de cas, des de llavors es manté.

Com cada any, la gent de Santa Coloma, grans i petits, va sortir ahir al carrer a rebre com es mereix un grup de persones que han recorregut a peu mitja comarca de la Selva. Alguns dels que acompanyen el Pare Pelegrí ho fan per tradició; d'altres, per provar una cosa nova, i n'hi ha que compleixen una prometença. En aquest darrer grup hi ha els que fan el camí descalços. Un d'ells era Míriam Marré, que va complir el Vot de Vila per 14è any, i descalça. Explicava que, per la sequedat del terreny, més accentuada aquest any per la manca de pluges, la caminada s'havia fet més dura. Malgrat tot, somreia i estava satisfeta d'haver complert un any més aquest ritual. A Santa Coloma, a banda de l'alcalde de la vila, Joan Martí, i l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, esperaven els pelegrins centenars de persones de totes les edats, amb espelmes. Amb tanta gent, era difícil imaginar que durant el recorregut del pelegrinatge regna el silenci. Ho resumia un espectador que ha fet el camí de Sant Jaume: “Allà tot era quietud, i això sembla la platja de Lloret”, deia. Aquest any han complert el Vot de Vila 1.188 persones, de les quals 559 eren homes (37 descalços) i 551, dones (47 descalces).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró