Societat

Colau preveu iniciar les obres per unir el tramvia el 2017

El govern tindrà al febrer la dotzena d'estudis que va encarregar, i espera enllestir aquest any el projecte executiu

Necessitarà suports, i el PSC, ERC i la CUP ja hi han mostrat bona predisposició

Ada Colau va començar ahir a enfilar la que és una de les grans apostes del mandat, la unió del tramvia per la Diagonal. És encara a les beceroles, però Colau va avançar que els estudis previs que va encarregar estaran enllestits a finals de febrer, que durant aquest any encarregarà la redacció del projecte i que, “si no hi ha entrebancs”, les obres començaran al llarg del 2017.

Colau va aprofitar per fer l'anunci l'estrena ahir com a presidenta del ple del Pacte per la Mobilitat, un fòrum ciutadà creat el 1998 i integrat per una seixantena d'entitats, a més del govern i els grups municipals. Els integrants del Pacte es van reunir ahir per primer cop aquest mandat i l'alcaldessa va desgranar les seves apostes en clau de mobilitat, centrades a guanyar espai per a vianants i ciclistes i reduir el pes del vehicle privat, que tot i representar el 21% dels desplaçaments té reservat el 60% de l'espai públic, va al·legar Colau.

La unió del Trambaix i el Trambesòs per l'avinguda suposaria afegir als 29 quilòmetres de vies ja existents 3,8 quilòmetres més que, segons els partidaris del projecte, permetrien duplicar el nombre d'usuaris del tramvia: de 80.000 a 160.000 diaris. Barcelona en Comú va incloure en el seu pla de xoc la previsió d'encarregar en els primers 100 dies de mandat el projecte executiu, però finalment, el que va demanar van ser una dotzena d'estudis previs, per actualitzar els que ja s'havien fet quan Jordi Hereu s'havia plantejat per primer cop la connexió. Són aquests treballs els que s'enllestiran al febrer.

Després, a l'executiu en minoria de Colau li tocarà garantir-se els suports polítics. El PSC, ERC i la CUP ja hi han manifestat bona predisposició. La CUP, això sí, posa de condició que la gestió del nou servei sigui 100% pública, no com la del Trambaix i el Trambesòs, de titularitat pública i gestió privada.

Colau ja va esgarrapar el suport d'Artur Mas, cosa que va provocar una agra topada entre Mas i l'exalcalde Xavier Trias, que sempre s'ha mostrat contrari a la unió per la Diagonal i que advoca per fer servir busos elèctrics per l'avinguda. Mas matisaria després que havia avalat la connexió, però que no havia dit res del traçat, perquè definir-lo és competència de l'Ajuntament. Caldrà veure si en la primera cita entre l'alcaldessa i Carles Puigdemont, fixada per al 5 de febrer, el nou president ratifica l'aval.

LA XIFRA

3,8
km
de longitud tindria el traçat per unir per la Diagonal els trams actuals del tramvia, que sumen 29 km.

Primer, el pressupost

Ada Colau ha acceptat la proposta del cap del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, de centrar-se a negociar el pressupost i deixar per més endavant les converses sobre eventuals pactes de govern. Ho va fer en una entrevista a BTV, on va insistir que continua aspirant a aconseguir un govern de coalició com més ampli millor, i que es fixa com a termini màxim per a aconseguir-lo el primer semestre del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona