Societat

Bassa es compromet a una Renda Mínima d'Inserció “sense condicionants”

La consellera destaca com un “clam d'intencions” que la seva primera trobada hagi estat amb la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, s'ha compromès que la Renda Mínima d'Inserció sigui “un dret subjectiu per a totes les persones” i “sense condicionants” i a fixar les bases de la Renda Garantida. Bassa també ha assenyalat que és “importantíssim” desplegar el pla de xoc per fer front a l'emergència social d'aquest moment. La consellera ha mantingut la primera reunió de treball aquest divendres i ho ha fet amb la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, plataforma que representa més de 3.000 entitats. Bassa ha assenyalat que aquesta trobada ha estat tot un “clam d'intencions” del Departament “com un senyal que estem a tot Catalunya i per a totes les persones”

Bassa ha remarcat la promesa de desplegar el pla de xoc per atendre l'emergència social i de “tornar als barems” perquè la Renda Mínima d'Inserció (RMI) sigui per a tothom i “sense condicionants” en una legislatura que es preveu de 18 mesos. La RMI és una ajuda per atendre les necessitats bàsiques de persones amb alt risc d'exclusió i per afavorir-ne la inserció o la reinserció social i laboral. La reforma de la llei que regula la prestació està pendent des de fa temps.

L'altre compromís que adquireix Bassa és el d'“un estudi de la Renda Garantida” que serviria per posar els fonaments per a la prestació. El Departament recorda que aquesta ajuda està condicionada a l'aprovació d'uns nous pressupostos. “La prioritat és que tothom pugui tenir dret a la Renda Mínima d'Inserció. Hi ha una quantitat del pla de xoc que s'ha derivat cap aquí. Després, hem d'anar estudiant com podem ampliar la Renda Garantida”, ha assenyalat la consellera a la sortida de la reunió. Bassa s'ha referit més d'una vegada a l'horitzó dels 18 mesos, que “donen molt temps” però no per a “tots els reptes”. En qualsevol cas, ha deixat clar que “hem d'actuar en el mentrestant”.

“Els temes socials son prioritaris per a qualsevol de les conselleries”, ha afirmat Bassa, que també ha subratllat la necessitat de crear “estructures d'estat”. “Mentre no en tinguem, les polítiques actives d'inserció laboral depenen d'un altre estat i hem de redistribuir el que ens donen”, ha assenyalat.

Altres prioritats d'un Govern que té una visió “molt clara de treballar coordinadament”, ha remarcat, és actuar en àmbits com els desnonaments o la pobresa energètica. La consellera ha explicat que estan treballant per evitar que les companyies, que depenen de la conselleria d'Empresa, tallin el subministrament dels serveis bàsics i estan estudiant si bé “amb sancions o al revés, d'una manera incentiva”. Bassa va assegurar la setmana passada en una entrevista a La Xarxa de Comunicació Local que el seu Departament està buscant una fórmula per intentar evitar la impugnació del Tribunal Constitucional contra el decret de pobresa energètica “sense desobeir-lo” i aquest divendres ha tornat a apostar per solucionar aquesta problemàtica des del món local i les entitats.

La trobada amb la delegació de la Taula del Tercer Sector ha servit perquè la consellera exposés les línies de treball i perquè els representants d'aquesta plataforma li transmetessin les seves demandes. Bassa ha explicat l'organigrama del Departament, en què destaca la incorporació de Treball entès com “la primera política social” i una direcció general d'Igualtat de caràcter transversal. La consellera ha definit aquesta primera reunió de treball com una mena d'anàlisi “DAFO” –sigla que fa referència a les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats– per identificar en quin punt es troben “les polítiques actives” que assumeix el seu Departament.

Illa ha valorat de forma positiva el compromís d'“acabar la legislatura amb un treball sobre la Renda Garantida per a les persones que no tenen cap ingrés i, per tant, estan al marge de la societat sense poder fer front a les despeses bàsiques i sense autonomia”. També ha destacat la voluntat del Departament d'“establir un treball en el marc de les polítiques actives d'ocupació”, que, ha lamentat, van ser “un dels aspectes que va quedar més malmès i retallat en el darrer mandat”. “És cabdal reduir els índexs d'atur sobretot en col·lectius vulnerables”, ha afirmat Illa.

El president de la Taula també ha celebrat la integració de Treball, ja que és “un element troncal a l'hora d'executar polítiques socials” i ha explicat que han treballat com integrar els serveis d'atenció en el mercat laboral. En l'àmbit social, s'han estès a parlar de com garantir rendes a persones i famílies que no en tenen. La Taula establirà una interlocució amb el Departament per fer un seguiment d'aquest treball i ha demanat a la consellera “poder reeditar el pla de suport d'entitats del tercer sector”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia