Societat

La vaga de bus s'allarga

L'assemblea de treballadors aprova convocar més aturades parcials del 15 al 19 de febrer, però descarta fer-ne durant el congrés de mòbils

La jornada de protesta d'ahir va comportar una reducció del servei d'un 39%

La segona jornada seguida de vagues parcials en el transport públic barceloní va comportar ahir una reducció d'un 41% del servei habitual d'autobús al llarg de les sis hores que va durar l'aturada, segons Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). L'empresa pública, responsable del servei, assegura que només un 25% dels empleats que havien de treballar entre les 10 del matí i les 4 de la tarda –l'interval afectat per la protesta– van participar-hi, però que la incidència va ser major entre els conductors, cosa que explica el percentatge d'afectació en el servei. Els convocants, però, van elevar el seguiment a un 80%.

Sigui com sigui, la protesta tindrà continuïtat. L'assemblea de treballadors convocada al migdia pels impulsors de la vaga a les Cotxeres de Sants, a la qual van assistir cap a cinc-centes persones –entre les quals, el regidor de la CUP Josep Garganté, membre de la plantilla–, va aprovar fer aturades de dues hores en cadascun dels tres torns en què es divideix el servei diari del 15 al 19 de febrer, és a dir, la setmana prèvia a la celebració del Congrés Internacional del Mòbil (MWC).

La decisió de l'assemblea implica no afectar el MWC, la qual cosa, si més no, evita per ara un maldecap afegit a l'Ajuntament de Barcelona pel que fa al congrés, durant el qual ja hi ha previstes vagues de metro i del conjunt del sector del transport urbà de la demarcació de Barcelona –autocars discrecionals inclosos–, que negocia ara també la renovació del seu conveni, com fan amb els seus els empleats de les empreses del suburbà i els del bus, integrades a TMB.

El cas dels autobusos té les seves peculiaritats, i el seu verí: UGT, CCOO i el SIT, els sindicats majoritaris en el comitè d'empresa, no donen suport a les vagues, però van quedar desautoritzats quan al novembre la plantilla va rebutjar en referèndum el preacord que havien subscrit amb l'empresa per renovar el conveni, vençut des de finals del 2014. Les mobilitzacions les convoquen els sindicats minoritaris, contraris al preacord: CGT, Actub, COS, CNT, BS, USOC i PSA. La UGT afirma que l'empresa ha millorat la seva proposta, però els convocants repetien ahir amb convicció que les condicions que ofereix ara TMB han empitjorat. Avui hi ha prevista una altra reunió entre sindicats i empresa, però, vagi com vagi, no frenarà la convocatòria de vagues entre els dies 15 i 19, que cal formalitzar també avui perquè demà els impulsors ja estarien fora de termini per fer-ho.

La fórmula triada –talls curts, fora de l'hora punta i sense afectar el MWC– es va defensar amb l'argument que emet el missatge que la plantilla vol lluitar pels seus drets sense perjudicar ni els usuaris ni la ciutat, però també preveient que una protesta més agressiva comportaria uns serveis mínims més alts i podria acabar tenint menys repercussió.

La paradoxa és que, en realitat, i malgrat tot, la majoria va votar per fer vaga durant el congrés. Però els vots es van dividir entre tres opcions diferents, i va guanyar la quarta. De fet, d'entrada només hi havia dues propostes, i totes dues preveien afectar el MWC: una, amb aturades parcials el 23 i el 25 –els dies de fira sense vaga de metro–, i l'altra, fent una vaga de 24 hores el dia 23. A aquestes se'n van afegir dues més plantejades per assistents a l'assemblea: la d'interrompre el servei durant les hores punta de tots els dies de la fira i la que va guanyar, l'única que plantejava no fer coincidir les aturades amb la trobada tecnològica, i que, en una votació a mà alçada i segons un recompte d'urgència, va obtenir 159 vots, només quatre més que la primera de les quatre opcions. Coses de l'assemblearisme. Tothom, però, hi va quedar conforme, i la trobada es va cloure amb una manifestació pel carrer de Sants que va tallar el trànsit en sentit Besòs fins a arribar a la plaça Espanya.

LES VAGUES PREVISTES EN EL TRANSPORT PÚBLIC

15 a 19/02
Vagues parcials
de dues hores per torn en els autobusos de TMB, sense afectar les hores punta
22 i 24/02
Jornades de vaga
de vint-i-quatre hores en el servei de metro de TMB
21 i 22/02
Vagues
en els serveis de transport sense conveni propi i dependents del conveni provincial, discrecionals inclosos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona