Societat

Firmes contra el camp de tir militar de Sant Climent

La plataforma Alto el Foc a L'Albera, creada per veïns d'Espolla i Sant Climent, ja ha recollit cap a 420 signatures

Els impulsors de la iniciativa creuen que el camp de tir no s'ajusta a la normativa

“Creiem que aquest camp de tir està fora de normativa i demanem que cessin aquestes pràctiques de tir”, diu Joan Carles Torres, un dels promotors de la nova plataforma Alto el Foc a l'Albera. La plataforma està impulsada per veïns d'Espolla i de Sant Climent Sescebes i va fer la seva primera aparició pública aquest gener, durant la Fira de l'Oli d'Espolla: aquell dia van repartir un manifest i recollir les primeres signatures. Ja en tenen unes 420; ara es plantegen ampliar la recollida de signatures posant-la en xarxa i ampliar la campanya buscant suport amb altres entitats de defensa del medi ambient. L'objectiu és reclamar el tancament del campament de tir de la base militar Àlvarez de Castro.

Fa anys que els veïns del camp es queixen d'aquestes pràctiques de tir, pel perill que representen per a vianants i caçadors, pels incendis provocats i pels perjudicis per als negocis d'aquesta zona (com el celler de Can Torres), que aposten per l'enoturisme i activitats integrades als valors mediambientals de l'Albera.

En els Ajuntaments d'Espolla i Sant Climent Sescebes, sense ser tan afirmatius com els impulsors de la plataforma, també es qüestiona el marc legal d'aquestes pràctiques de tir. “Tenim dubtes, hem d'aclarir si aquesta zona compleix les normatives de seguretat”, diu Olga Carbonell, alcaldessa de Sant Climent. L'alcaldessa té clar que la decisió de tancar el camp de tir no es decideix en l'àmbit municipal, però avança que es farà la pregunta al govern espanyol mitjançant una interpel·lació al Ministeri de Defensa que podrien vehicular els diputats gironins al congrés de Madrid.

Carles Lagresa, alcalde d'Espolla, l'altre municipi adjacent amb el camp militar, ja va plantejar, al novembre passat, el tancament del camp de pràctiques. Ho va fer quan ell i l'alcaldessa de Sant Climent es van reunir amb el coronel de la base militar arran dels últims incidents provocats per aquests exercicis militars: el 4 de novembre passat, arran d'unes maniobres militars d'unitats procedents de Pamplona. Els veïns d'Espolla van trobar una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya. Algun projectil va explotar a uns 200 metres d'una casa. L'exèrcit va admetre “un error” i va demanar disculpes.

No és el primer cop que passa, i els veïns que viuen amb por, critiquen que Defensa ha fet el sord cada vegada que s'han queixat. “Estem indignats; és increïble, hi ha perill per la integritat física, tenim un territori extraordinari on intentem potenciar activitats de qualitat i respectant el paratge natural de l'Albera, i al costat de casa nostra passen aquestes coses”, assegura Joan Carles Torres, de la plataforma.

LES FRASES

Creiem que el camp de tir està fora de la normativa i que no es respecten els criteris de seguretat
Joan Carles Torres
portaveu de la plataforma
Tenim dubtes, hem d'aclarir si aquesta zona compleix les normatives de seguretat
Olga Carbonell
alcaldessa de sant climent
Exigim la fi de les pràctiques a la zona de Vilartolí i del Puig Castellar i la clausura d'aquest camp de tir
Manifest de la plataforma Alto El foc a l'albera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp