Societat

“No t'enfadis, mare; el profe de gimnàs ha abusat de mi”

La denúncia d'un jove destapa un cas de pederàstia als Maristes de Sants-les Corts que podria afectar 11 nois

L'agressor va ser expulsat el 2011, quan ja va reconèixer haver abusat d'un noi

La matinada del 24 de desembre del 2013, el noi X, que en aquell moment tenia 18 anys, es va comunicar amb la seva mare des de la seva habitació, on estava reclòs afectat d'una greu depressió, i mitjançant el sistema de WhatsApp li va dir: “No t'enfadis, però el professor de gimnàs ha abusat de mi.”

X trencava d'aquesta manera tres anys de patiments, tres anys de silencis, tres anys d'anar-se tancant dins d'un món de pors al qual l'havien portat els abusos i les agressions sexuals que, segons el seu relat, va rebre per part del seu professor de gimnàstica entre els anys 2007 i el 2010 a l'escola dels Maristes de Sants-les Corts, a Barcelona.

L'any 2010, els pares d'X van treure el seu fill d'aquesta escola perquè era víctima d'assetjament escolar o bullying per part d'un grup de quatre o cinc nois. Quan això va passar, els pares d'X no van ser capaços d'interpretar els senyals d'alerta que enviava el seu fill. “Ens deia que
no volia fer gimnàs, que no volia jugar a futbol”, explica el pare, Manolo. “Fins i tot va arribar a falsificar les notes de l'assignatura”, va revelar ahir aquest home en conversa telefònica amb aquest diari.

Avui, el cas d'X és un dels quatre presumptes episodis d'agressió sexual que els Mossos d'Esquadra creuen que hauria pogut perpetrar el professor de gimnàs durant la seva estada de 26 anys a l'escola dels Maristes. De fet, és la denúncia de Manolo, secundada després per X, la que ha fet sortir a la llum un cas de pederàstia que podria afectar, com a mínim, onze joves, segons afirma Manolo.

Entre aquests casos, cal comptar-hi el del jove que l'any 2011 va denunciar un abús com el que va patir X, i que aleshores va forçar l'expulsió del professor de l'escola. Aquella denúncia del 2011 va arribar a la fiscalia de menors, que no va poder actuar perquè la víctima era major d'edat. El cas va passar aleshores al jutjat d'instrucció número 9, però la investigació no va avançar perquè la víctima no va denunciar els fets.

El més sorprenent és que, tot i que el professor de gimnàstica ja va reconèixer aleshores la seva culpa, ningú va actuar en contra seu d'ofici i el cas va morir. Avui, el professor està sent investigat –equivalent a l'antiga condició d'imputat– pel jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, que aviat el citarà a declarar. Pel que sembla, el jutjat l'investiga per un delicte d'“agressió sexual”.

Al despatx

Segons la versió de Manolo, el professor de gimnàs abusava dels seus alumnes al despatx que tenia a l'escola. Aprofitava alguna lesió dels nois per portar-los fins allà, on cometia les accions. “El pitjor és que en aquella zona hi ha personal de l'escola i és impossible que no se sabés res.”

Tot i que Manolo i la seva dona es van assabentar dels abusos patits pel fill fa tres anys, no ha estat fins ara que s'ha formalitzat
la denúncia. “El meu fill té molts problemes psicològics i primer hem preferit que millorés en aquest aspecte, abans de presentar la denúncia.” Després de fer-se públic el cas, Manolo està rebent ara la comunicació d'exalumnes del centre que es volen afegir a
la denúncia perquè ells també haurien estat víctimes del professor.

El precedent

Per la seva banda, el centre s'ha defensat explicant que el 2011 ja van posar el cas en coneixement de la fiscalia de menors. Aquest és el segon episodi de pederàstia que implica l'organització dels Maristes. L'any 2011 van apartar un professor que treballava a l'alberg que l'organització té al municipi de Planoles, al Ripollès.

L'any 2010 vam denunciar que el meu fill era víctima de ‘bullying' i ens van convidar a marxar de l'escola
No va ser fins al 2013 que el meu fill es va atrevir a explicar a la seva mare que va ser víctima d'agressions per part del professor
Quan vaig parlar amb l'escola, el 2013, em van dir que feia dos anys que havien expulsat l'agressor
Manolo
Pare del noi víctima d'abusos

L'home que creu haver inventat el ‘shoot-ball'

El professor de gimnàs té
un front ample, pocs cabells, un nas prominent i un somriure que traspua bonhomia. Aquesta és la imatge que ell mateix va adjuntar en un dossier que presenta el reglament que ell va redactar per convertir en un esport de competició el clàssic joc de matar que es practica amb dos equips que es llancen una pilota amb l'objectiu d'eliminar els jugadors rivals a força de fer-hi impactar la bimba. El professor de gimnàs investigat es va llicenciar en ciències de l'activitat física i l'esport, i el 1985 va començar a treballar als Maristes de Sants-les Corts, fins que el 2011 va ser acomiadat quan va transcendir la primera denúncia en contra seu. Quant al seu parador professional, se sap que viu a la demarcació de Girona i no exerceix.

Vinculat a la seva professió, el professor va convertir una dèria de joventut en un projecte esportiu amb un cert ressò. D'aquesta manera, va reglamentar i difondre unes normes sobre l'esport que ell va batejar amb el nom de shoot-ball, “un joc net, dinàmic, integrador, intel·ligent, amb gran capacitat de reacció i mobilitat”, segons defineix el mateix professor. La seva iniciativa va tenir un cert èxit l'any 2003, quan es va incorporar a les activitats
del Saló de la Infància i la
Joventut de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós