Societat

Societat

Castells

L'hivern del casteller

Les colles organitzen diverses activitats entre el novembre i el març, mesos en què no hi ha actuacions a les places

Les formacions fan balanç de l'any i presenten els objectius per al curs següent

La majoria de formacions no fan assajos i els castellers tampoc tenen una preparació física específica

La majoria de colles tenen dues direccions: una d'administrativa i social i una altra de tècnica
Els equips tècnicspreparen el curs per arribar en el punt àlgid de forma a les cites importants del 2016
Organitzen activitatslúdiques tant per als membres de la colla com per a la gent de fora
Les assembleeshan de decidir si l'entitat ha de continuar en la mateixa línia o bé ha de fer un gir

El món casteller sempre abaixa el teló al novembre. És el moment de guardar la faixa a l'armari i descansar després d'intensos mesos d'activitat en què pràcticament cada cap de setmana cadascuna de les colles ha aixecat construccions per les places de Catalunya. És alguna cosa semblant a estar de vacances. Almenys de portes enfora. Perquè a l'interior dels locals el moviment no s'atura. Toca preparar les assemblees anuals i la temporada vinent. Però també organitzar activitats lúdiques tant per als membres de l'entitat com per a l'entorn més proper. És la vida del casteller fora de temporada: és l'hivern del casteller. I no es tornaran a enfaixar fins al febrer, quan moltes colles inicien els assajos per donar el tret de sortida definitiu, a l'abril.

Un cop acabada la temporada, és l'hora de valorar els resultats assolits en les assemblees anuals, que generalment se celebren al gener i al febrer. Les encarregades d'organitzar-les són les juntes administratives, que hauran de presentar la situació actual de l'entitat i els objectius per al curs següent, tant en l'aspecte casteller com en l'econòmic i social, i les possibles candidatures que vulguin aspirar als diversos càrrecs.
Els més importants són el president i, evidentment, el cap de colla. “Durant tot l'any, tenim un moviment social i econòmic bastant important. Com que som una entitat d'utilitat pública, hem de fer les coses molt correctament. I, per tant, preparar l'assemblea de la colla és molt feixuc”, explica Josep Cabré, que el 29 de gener passat va finalitzar el seu mandat de quatre anys com a president dels Castellers de Vilafranca.

Joan Ramon Castro, president dels Castellers de Lleida, destaca que el volum de feina d'una junta administrativa varia en funció de si es tracta d'una colla gran, mitjana o petita. Això sí, la seva gestió ha de ser constant durant tot l'any i s'ha de portar al dia. Si ho tens tot endarrerit, és un desgavell
a l'hora de recopilar i quadrar, per exemple, les balances econòmiques per presentar-les a l'assemblea, assenyala.

Un dels aspectes més importants d'una assemblea és el debat que s'hi pot generar. És l'hora que els membres de la colla reflexionin i exposin si l'entitat ha de continuar en la mateixa dinàmica o ha de fer un gir. “Quan una entitat comença a créixer, cada cop hi ha posicions més diferenciades en segons quins temes. Hi ha models diferents a l'hora de veure la colla i crec que és sa que es posin damunt la taula”, diu Hèctor Iburo, president dels Castellers del Poble Sec. En aquest sentit, valora positivament que es presentin diverses candidatures per dirigir-la, tant administrativament com tècnica. “Enforteix el debat i les posicions.”

Però la feina d'una junta no s'acaba aquí. Durant l'aturada hivernal, aprofiten per organitzar diverses activitats lúdiques que van molt més enllà del fet casteller i que, en molts casos, s'estenen al llarg de la temporada. Hi ha dos motius per embrancar-s'hi. Per una banda,
ho fan amb la intenció de fidelitzar els membres i crear
un bon entorn de convivència lluny de les tensions de la plaça i els assajos. És el que en l'argot casteller anomenen “fer colla”. Així, es fan sopars de cloenda de temporada, calçotades, sortides per a la canalla, excursions, activitats esportives, campionats de botifarra, cursos d'escacs i d'anglès...

Per l'altra, s'intenta obrir l'entitat al municipi i a la comarca amb l'objectiu de donar-se a conèixer i intentar captar nous castellers. En aquest sentit, els Castellers de Lleida són especialment actius. I ho són per necessitat. “Lleida no és una ciutat tradicionalment castellera i costa portar gent als assajos i a la plaça. I una de les maneres que tenim perquè ens coneguin i vegin que no ens dediquem exclusivament a fer castells és organitzar aquesta mena d'actes adreçats a la ciutat”, explica Castro. Iburo va més enllà: “No només oferim castells i cultura. Oferim inclusió de barri i enfortiment de la xarxa social del territori. D'alguna manera, és el que hem de vendre i el que venem.” Les propostes són molt diverses. Des de les que són purament d'esbarjo fins a d'altres que ajuden a explicar el fet casteller a l'entorn més immediat, com els habituals tallers i escoles de castells, concursos als instituts... A més, hi ha els actes que organitzen els ajuntaments i altres entitats, majoritàriament destinats a la canalla, com els parcs nadalencs i la cavalcada de Reis, així com el carnaval, en què les colles participen activament. En definitiva, n'hi ha per triar i remenar. Algunes fins i tot ja s'han convertit en “tradicionals” en el calendari de les colles, destaca Cabré.

Planificar la nova temporada

Les juntes administratives no són les úniques que tenen feina durant aquests mesos d'hivern. Els equips tècnics també es reuneixen per preparar i estructurar la nova temporada. L'objectiu és clar: arribar en el punt àlgid de forma a les cites més importants de l'any. I ho fan tenint en compte un extens calendari d'actuacions, que acostuma a estar pràcticament tancat abans que s'acabi el curs anterior. “Quan vas
a saludar l'alcalde al final de cada diada, ja et proposa anar-hi un altre cop l'any següent. Però sí que és cert que durant l'aturada reps trucades de diversos llocs per actuar-hi per primera vegada”, subratlla Cabré. Pel que fa als castellers de tronc, la majoria dels caps de colla no els encomanen un treball físic específic de manteniment durant les vacances, encara que molts en fan per iniciativa pròpia.

7
colles
de les 14 que van fer construccions de 9 el 2015 han canviat de cap de colla amb vista a la temporada vinent. Els Castellers de Vilafranca han escollit Toni Bach; els Minyons de Terrassa, Albert Pérez; la Jove dels Xiquets de Tarragona, Aleix Bordas; els Xiquets de Tarragona, Josep M. Solé; els Castellers de Barcelona, Mery Mañané; els Capgrossos de Mataró, Mia Castellví, i els Nens del Vendrell, Pere Rovira.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús