Societat

Bon Preu-Esclat guanya el premi Gasull de la llengua

La Plataforma per la Llengua reconeix la tasca del grup en la normalització del català en el món empresarial

L'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya i el Grup Flaix, finalistes

Els supermercats Bonpreu-Esclat van guanyar ahir el III Premi Martí Gasull i Roig en defensa del català, organitzat per la Plataforma per la Llengua. Joan Font, director general de l'empresa, va rebre el guardó en la cerimònia que es va fer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que va ser conduïda per l'actriu Georgina Latre.

Els membres del jurat van valorar la política lingüística de l'empresa, que, segons recorden en el veredicte, des del seu començament usa la llengua catalana de manera natural en tots els aspectes de la seva activitat. Fundat el 1974, el Grup Bonpreu, empresa del sector de l'alimentació, té la llengua catalana com un element de normalitat en tots els seus aspectes: els usos interns, l'atenció oral, la publicitat, l'etiquetatge i el fil musical dels establiments. El jurat considera que, amb les seves bones pràctiques, l'empresa és un exemple del paper que el català hauria de tenir en el món empresarial, en les multinacionals i en les petites i mitjanes empreses catalanes.

El director general de Bon Breu-Esclat va aprofitar l'ocasió per reivindicar la normalitat amb què la seva empresa utilitza el català i va recordar que els empresaris són “gent normal amb les mateixes il·lusions que la resta de ciutadans” també en matèria de llengua.

Pel que fa als altres dos finalistes, l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya, entitat distingida pel seu compromís a fer del català la llengua d'acolliment i arrelament per a la comunitat pakistanesa de Catalunya, el seu president, Javed Ilyas, va agrair que se'ls “reconegui la bona feina” que fan i va demanar que “en la constitució de la nova república catalana no es discrimini ningú ni se li negui el dret de vot”. Per la seva banda, Mercè Espuny, responsable de política lingüística de Grup Flaix, empresa reconeguda per haver “trencat tòpics oferint un producte radiofònic en català per a públics diversos amb Flaix FM i Ràdio Flaixbac”, va demanar que en els propers anys “puguem viure plenament en català i premis com el Gasull no calguin”.

En el mateix sentit es va expressar el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, per a qui el desitjable seria que la seva entitat no fes cap falta. Va demanar “un estat que ens vagi a favor i no constantment en contra”. Un estat que, segons el parer de les autoritats presents a l'acte, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, no és, sinó, la “república catalana”.

Forcadell, fins fa uns mesos membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, va reivindicar “un país nou sense cap discriminació lingüística”, i Puigdemont va assegurar que “el català és una llengua de cohesió social, llibertat i igualtat”, malgrat un estat que ha “dimitit de la seva obligació de protegir la llengua”.

El premi Martí Gasull i Roig ret homenatge al fundador i ànima de la Plataforma de la Llengua, mort en un accident de muntanya a l'Himàlaia el setembre del 2012.

LES FRASES

Aquest país millor el volem sense cap discriminació lingüística
Carme Forcadell
presidenta del parlament
La república catalana la podrem etiquetar en català i en 300 llengües més
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Necessitem un estat que ens vagi a favor i no constantment en contra
Òscar Escuder
president de la plataforma per la llengua


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona