Societat

Girona qüestiona el cost dels serveis funeraris

El ple rebutja una moció per analitzar noves fórmules de gestió, però un encès debat desemboca en el compromís de l'alcalde a treballar per “un preu correcte” que permeti un enterrament digne

“Morir-se a Girona és car.” Amb aquesta frase o alguna altra de similar es van expressar la majoria de portaveus municipals en un encès debat arran d'una moció presentada per la CUP-Crida per Girona. El text denunciava l'elevat cost dels serveis funeraris i proposava adaptar l'ordenança actual i trencar així el monopoli actual perquè hi hagi més empreses que ofereixin el servei.

Tot i el llarg debat, la moció va ser rebutjada pels vots en contra de l'equip de govern, de CiU, així com dels dos regidors de Ciutadans i de la regidora del PP. A l'altre costat s'hi va situar el grup proposant, la CUP, que va rebre també els vots favorables del PSC i ERC-MES, i va sumar així dotze vots, que van ser insuficients.

Tot i no aprovar-se el text, la majoria de grups van admetre que el cost del servei funerari és alt i en conjunt es va admetre que el cost supera els 5.000 o 6.000euros de mitjana. L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, també va admetre aquest alt cost del servei quan al final del debat de la moció va expressar que “no es tracta d'un debat ni de dretes ni d'esquerres”, i es va comprometre a obrir un debat i allargar la mà a la resta de grups per millorar la situació actual. Així, Ballesta va afirmar de manera taxativa que l'objectiu del govern “és aconseguir un preu correcte per fer un enterrament digne per a qualsevol dels aquí presents”. De fet, minuts abans el portaveu de CiU, Carles Ribas, havia demanat a la CUP que deixés sobre la taula la proposta afirmant que ja s'havia creat una comissió per debatre aquesta qüestió, perquè va admetre que per la mort d'un familiar va pensar que el cost era alt. També va avançar que ara s'ha demanat a l'empresa Mémora més transparència en els preus, però va afirmar que el debat “ha de cobrir el servei integral funerari”.

La CUP demanava un canvi de l'ordenança actual, que des del 2010 ha quedat obsoleta i cal adaptar-la a la normativa europea, que permetria que hi hagués més empreses que oferissin el servei. La majoria de grups van admetre que era impossible municipalitzar el servei, però que sí que es podien estudiar altres fórmules per abaratir-lo.

Menys burilles

El ple de Girona també va aprovar ahir una moció presentada per Ciutadans en què demanava que s'emprenguin mesures per fer que hi hagi menys burilles als carrers de Girona. Una altra moció que va prosperar, en aquest cas per unanimitat del ple, va ser un text del grup municipal d'ERC-MES per crear una taula i un pla de la salut mental a la ciutat de Girona. El ple també va donar llum verd a una moció del PP que proposa la creació d'un consell municipal de seguretat i prevenció.

LA FRASE

Em comprometo a debatre-ho, i és cert que cal aconseguir un preu correcte per a un enterrament digne
Albert Ballesta
alcalde de girona

Protesta pel trasllat del laboratori

Diversos treballadors del laboratori de l'hospital Trueta van fer visible en el ple d'ahir la seva demanda perquè no es traslladi aquest servei a l'hospital Santa Caterina de Salt. Van aixecar-se amb cartells en què es podia llegir: “El laboratori, al Trueta.” La moció va ser defensada per la CUP-Crida per Girona i va obtenir el suport del PSC, però els vots en contra de CiU, ERC-MES, Ciutadans i el PP van tombar la proposta. Les intervencions més crítiques en el ple van provocar la reacció dels mateixos treballadors presents a la sala, i l'alcalde Ballesta es va veure obligat a cridar a l'ordre el públic. El secretari va denegar la possibilitat d'intervenir als ciutadans afectats pel text, un fet que va rebre la crítica de Lluc Salellas (CUP), que va recordar que en una moció s'havia aprovat la possibilitat d'intervenció, però que encara no s'ha modificat el ROM. El text ha suposat una inversió de dos milions i ja està fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic