Societat

Cada dia es retiren 1.100 punts a les carreteres de Barcelona

La xifra, preocupant, posa en dubte les campanyes de conscienciació per a conductors dutes a terme en els darrers anys

La majoria de multes són per excés de velocitat, conducció sota els efectes de l'alcohol i imprudències

Cada dia les autoritats
retiren 1.109 punts del carnet de conduir a les
carreteres de Barcelona, una xifra estratosfèrica que posa en dubte l'eficàcia de les campanyes
de conscienciació al volant en un moment en què torna a augmentar el nombre de víctimes de trànsit a
Catalunya.

En total, segons dades confirmades per la Prefectura Provincial de Trànsit, només a les comarques de Barcelona l'any passat es van retirar fins a 404.892 punts. 46 cada hora. En la majoria de casos, les multes van estar causades per quatre motius: excés de velocitat, conducció sota els efectes de l'alcohol, no respectar els senyals lumínics dels semàfors i no dur cordat el cinturó de seguretat, confirmen des de la direcció general de Trànsit (DGT).

Si les xifres del 2015 són alarmants, les del 2014, a les quals també ha tingut accés aquest diari, encara ho eren més. Llavors, quan es complia el vuitè aniversari de la implantació del nou carnet per punts, les autoritats van retirar 459.221 punts a Barcelona, una xifra elevadíssima que ha tingut continuïtat el 2015 arreu de Catalunya.

Les xifres parlen per si soles. A Lleida es van treure 41.724 punts l'any passat: 114 cada dia. E n el cas de Tarragona, fins al mes de novembre s'havien tramitat 11.320 expedients que havien suposat la pèrdua de 31.571 punts del permís de circulació. Les dades del 2014 no estan disponibles.

A Girona, la situació encara és més preocupant, ja que a diferència de la resta del país, es van retirar més punts el 2015 (73.743) que el 2014 (62.682).

Més sancions pel mòbil

La majoria de les sancions que es van imposar a la resta del territori el 2015 també van estar provocades per imprudències com ara l'excés de velocitat, la conducció sota els efectes de l'alcohol i per circular sense portar cordat el cinturó de seguretat. No obstant, una de les infraccions que més van augmentar en termes generals l'any passat va ser conduir mentre s'utilitza el telèfon mòbil, una distracció que el mateix conseller d'Interior, Jordi Jané, va reconèixer fa uns dies que va ser la causa del 29% dels accidents amb víctimes registrats a la xarxa viària catalana el 2015.

LES XIFRES

46
punts
del carnet es retiren cada hora a conductors que circulen per les carreteres de Barcelona.
29%
accidents
amb víctimes registrats l'any passat a Catalunya van estar provocats per distraccions al volant.

Catorze morts en accidents des de començament d'any

Des que va començar el 2016 ja han perdut la vida catorze persones en accidents a les carreteres catalanes. L'accident més greu es va produir el dia de Reis, quan dos avis, de 80 i 88 anys, van perdre la vida a la C-154, a l'altura de Sant Bartomeu del Grau (Osona), quan el seu vehicle va sortir de la via. Posteriorment també han mort pel mateix motiu quatre persones més en sinistres a Amer (Selva), la Granja d'Escarp (Segrià), Mont-roig del Camp (Baix Camp) i la Roca del Vallès. En aquest accident va perdre la vida un noi de 20 anys que viatjava com a passatger posterior.

Pel que fa a la resta d'accidents mortals registrats fins ara, en cinc la causa del sinistre va ser un xoc frontal. En un hi va perdre la vida un home de 77 anys que circulava contra direcció. Per un xoc contra un turisme va morir el conductor d'un tractor al Segrià, i dies més tard, una menor a les Valls de Valira. Pel mateix motiu va perdre la vida a final de gener un home a la Segarra i també una noia a Girona, que va ser envestida per un conductor begut que havia comès diverses infraccions viàries abans de provocar la topada mortal. La dotzena i tretzena víctimes del 2016 són dos homes, un de 42 anys que va ser atropellat a principi d'any a la C-55, al Bages, i un altre que va perdre la vida al febrer mentre ajudava a maniobrar un camió al Pla de l'Estany, i la darrera víctima va ser ahir mateix a l'N-340. El 2015 es va tancar amb més víctimes a les carreteres que el 2014, un augment interanual que no es registrava a la xarxa viària catalana des del 2002. Segons ha indicat repetides vegades el Servei Català de Trànsit (SCT), la majoria de sinistres mortals estan provocats per les distraccions al volant, un fet que preocupa el departament. Per aquest motiu, Trànsit ja ha anunciat que ampliarà aquest 2016 les campanyes de conscienciació per als conductors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró