Societat

El subdirector dels Maristes és investigat per abusos

La direcció del centre de Sants-les Corts ho confirma i l'aparta cautelarment

El pare que va denunciar els abusos presenta un recurs contra la llibertat del pederasta confés per risc de fuga

El cas dels abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts té un nou front. La direcció del centre ha confirmat que ha “apartat cautelarment de les seves tasques docents” el seu subdirector religiós, després que els Mossos d'Esquadra els hagin requerit informació arran d'una denúncia contra ell. Amb el subdirector, són quatre els professionals investigats (el cinquè mestre que s'ha denunciat està mort) per la policia arran de les denúncies d'exalumnes, i entre ells hi ha l'exprofessor d'educació física Joaquín Benítez i l'estudiant de monitor de la Fundació Pere Tarrés, denunciat per cinc nenes.

Precisament, Manuel, el pare que ha destapat els casos d'abusos als Maristes, juntament amb el seu advocat, Ibán Fernández, va presentar ahir el recurs contra la llibertat provisional de Joaquín Benítez, perquè consideren que sí que es manté el risc de fuga, malgrat que el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés, dissabte passat va retirar-li el passaport i l'obliga a comparèixer a comissaria cada setmana.

Per Ibán Fernández, l'exprofessor dels Maristes “no ha col·laborat pas amb la justícia i viu molt a prop de la frontera, i pot creuar-la fàcilment”. El lletrat, que representa T.B. C., insisteix que Benítez va admetre obertament al magistrat que va abusar i va fer diverses fel·lacions al seu client, quan tenia 15 anys, i només per aquests fets confessats podria ser condemnat a quinze anys de presó, que es poden ampliar fins al màxim legal de 20 anys de règim tancat en un penal si es demostren més casos.

En el recurs, també s'apunta que no s'ha registrat el pis de Benítez, on hi podria haver material pedòfil, que ja ha pogut destruir. Fernández va recordar que evitar la destrucció de proves és un altre motiu legal per ordenar la presó provisional d'una persona, a més de la principal: que sigui present al judici.

Cap suport psicològic

L'advocat i Manuel hi van afegir que si la Fundació Champagnat, propietària de l'escola, “s'ofereix com s'ha dit a costejar les atencions psicològiques a les víctimes, serà benvingut”, però per ara no han rebut cap comunicació ni oferiment d'ells ni de la Generalitat. Manuel també hi va afegir que “s'oposaran amb rotunditat” que els Maristes es personin com a acusació particular en el procés penal, com va anunciar el seu director, perquè “ells en són responsables”.

En aquest sentit, el president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Àlex Castillo, va demanar ahir accions “més dures i contundents” per combatre abusos sexuals davant dels fets denunciats al col·legi dels Maristes.

Per la seva banda, la Fundació Pere Tarrés, en un comunicat, va aclarir que el monitor de menjador denunciat als Maristes és “estudiant del curs de monitor de lleure de l'Escola de l'Esplai de Barcelona”, on no se'ls demana cap més requisit que tenir 18 anys, com marca la normativa. Hi afegeix que la Fundació Pere Tarrés “disposa d'uns protocols interns d'actuació en casos de sospita d'abús sexual”, i assegura que “sempre està oberta a col·laborar amb les autoritats policials i judicials” quan hi ha una denúncia d'aquest tipus.

L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va manifestar ahir a SER Catalunya que el cas dels Maristes “ha d'avergonyir l'Església i la societat”, i va demanar a les víctimes que denunciïn tots els cassos perquè la justícia “faci la seva feina”. Omella va manifestar: “Penso sobretot en les víctimes, penso en les seves famílies, i el seu sofriment.”

Em poso al costat de les víctimes per sentir el seu sofriment i els animo que facin les denúncies
Juan José Omella
arquebisbe de barcelona
Benítez no ha mostrat penediment, i la pena mínima a què pot ser condemnat és de 15 anys de presó
Ibán Fernández
advocat de t.b.c., fill de manuel
Els Maristes es van negar a facilitar cap tipus d'informació als Mossos en el cas denunciat el 2011
TSJC
comunicat

Contractat per la Pia Fundació de Girona

“Joaquín Benítez no s'ha apartat voluntàriament de treballar amb menors i només ho ha fet arran de la denúncia del meu client”, va insistir ahir el seu advocat, Ibán Fernández. Benítez va treballar l'estiu passat com a monitor i al casal del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, on no han rebut cap denúncia per ara. I fins al 7 de gener del 2016 estava contractat per la societat Serveis Recreatius Culturals i Esportius de Peralada, per treballar al cafè del centre. El més sospitós per al lletrat és que quan l'exprofessor va signar la baixa voluntària dels Maristes per la denúncia d'un menor, poc després va ser contractat durant tres mesos per la Pia Fundació Autònoma Sant Martí de Girona, fent tasques de vigilant i obres, fet que li va permetre cobrar l'atur dos anys.

L'advocat també va ser força crític amb la fiscalia i la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que va tancar la denúncia del 2011 contra Benítez perquè els pares del menor no van ratificar-la. La presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar ahir que “la direcció del centre es negà a facilitar cap tipus d'informació als Mossos”, segons l'ofici de novembre del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA