Societat

Alerta veïnal pels concerts que es fan en un immoble ocupat de l'Eixample

Els veïns que viuen al costat de l'edifici Transformadors, propietat municipal, es queixen de sorolls i molèsties

Ahir hi van actuar tres grups de ‘punk' i Oi!

L'edifici Transformadors, situat al barri barceloní del Fort Pienc i tancat des del 2008, va ser ocupat per un col·lectiu anarquista el juliol passat i les queixes de veïns de l'entorn no van trigar a arribar. Denuncien que els concerts que es fan al centre social autogestionat –al sud de la part dreta de l'Eixample– causen sorolls i molèsties, i ahir van tornar a donar la veu d'alerta i a demanar la intervenció del consistori, propietari de l'immoble. El motiu és el concert que es va fer al vespre, anunciat a través de les xarxes socials i al qual s'esperava l'assistència d'una gran quantitat de públic.

L'actuació va ser a càrrec de tres grups de música punk i Oi! i, segons el cartell, s'havia de celebrar entre les set de la tarda i les deu de la nit. Alguns joves van començar a arribar pels volts de les set, tot i que a les vuit del vespre el concert encara no havia començat. Per entrar-hi, calia pagar tres euros. “L'edifici no està insonoritzat ni compleix les normes de seguretat; a més, té problemes estructurals, per això es va tancar”, comenta un dels veïns de l'immoble del costat. En alguns balcons hi ha pancartes adreçades a l'alcaldessa: “Colau, ocupes no, barri sí.” Aquest veí hi afegeix que els concerts acostumen a començar més tard, cap a les deu, i que els joves ocupen la via pública, i fumen i beuen alcohol al carrer. “Els dormitoris d'una part dels pisos estan situats paret amb paret amb Transformadors i hi ha veïns que opten per marxar de casa mentre dura la festa”, diu.

Pel que fa a l'actuació de la Guàrdia Urbana, explica que els agents mai no han parlat amb els veïns per contrastar les queixes. “Si han vingut, no ens n'hem assabentat”, assegura. La posició dels veïns és clara. “Mentre hi siguin, volem que deixin de fer activitats per a les quals l'edifici no està preparat; si malgrat tot les fan, demanem que com a mínim respectin la convivència amb nosaltres”, reclamen. Arran de l'ocupació, el consistori va iniciar un expedient administratiu de desnonament i ahir va explicar que, si el concert se celebrava, la Guàrdia Urbana obriria un expedient administratiu per haver-lo fet sense el corresponent permís. Des del grup municipal de CiU, la regidora Francina Vila va demanar a l'equip de govern que no el permetés i que garantís el descans del veïnat.

Transformadors havia estat un referent de la joventut i de la cultura punk de la ciutat a la dècada dels vuitanta. El pla d'equipaments juvenils 2008-2015 preveia que l'edifici es convertís en l'Espai Jove de l'Eixample, però, quan CiU va arribar al govern, es va decidir fer un equipament intergeneracional. L'edifici, finalment, va ser ocupat i això va agafar de sorpresa les entitats de joves que han impulsat la campanya Exigim espais, per a qui la recuperació de Transformadors és la punta de llança de la reivindicació d'espais autogestionats al Fort Pienc.

LA DATA

16.07.15
és el dia
que un col·lectiu anarquista va ocupar Transformadors, que es reclamava per als joves del barri.

LA FRASE

Hem netejat el local i hem iniciat diverses activitats: menjadors populars, tallers de teatre, xerrades...
CSOA Transformadors
Carta oberta a l'Ajuntament per l'expedient de desnonament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona