Societat

Gastronomia

El projecte de Ferran Adrià al cap de Creus

Cinc anys reinventant El Bulli

Ferran Adrià va tancar El Bulli el 2011 per engegar elBullifoundation, un projecte que ha canviat, no sense obstacles

El xef renuncia ara a part de l'edifici, els ecologistes ho celebren i a Roses respiren perquè es queda

El que fou el millor restaurant del món, El Bulli, va tancar les portes el 30 de juliol del 2011. Tancava com a restaurant, però el xef Ferran Adrià deixava molt clar aquell mateix dia que “res s'acabava”. Adrià ja tenia en ment el nou pas que faria a la cala Montjoi, a Roses. Li havia posat el nom d'elBullifoundation, i tenia previst que estigués en marxa el 2014. Ara, cinc anys després, El Bulli està en obres per fer l'ampliació que ha de permetre obrir la nova etapa, però el xef ha hagut de renunciar a una part, per l'oposició dels ecologistes. Aquest entrebanc ha fet endarrerir la posada en marxa del nou Bulli i Adrià no preveu obrir portes abans d'un any. Com va avançar El Punt Avui, finalment només es farà la primera fase de les obres. I això ja ha tingut reaccions. D'una banda, Iaeden-Salvem l'Empordà, que va liderar l'oposició a l'ampliació d'El Bulli, celebra “la victòria del parc natural del cap de Creus”. Mentrestant, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, vol ser optimista i celebra que Ferran Adrià es quedi a la cala Montjoi, encara que sigui amb un projecte més petit del que s'havia previst.

El projecte inicial d'elBullifoundation ha anat canviant, i quan el gener de 2014 es va fer públic que Ferran Adrià volia triplicar l'espai de l'edifici de l'antic restaurant fins a un 250%, en ple parc natural del cap de Creus, van començar els entrebancs. L'arquitecte Enric Ruiz-Geli proposava un edifici semisoterrat de 3.000 metres quadrats que no es podia construir si no era canviant la llei, perquè el parc natural només preveu fins a un 20% d'ampliació. La idea era ampliar el projecte inicial no només amb el laboratori d'idees, sinó amb museu i altres serveis, que suposarien la visita diària de prop d'un miler de persones a cala Montjoi. Per tot això, el xef demanava una “excepcionalitat” per poder tirar endavant el que havia passat a anomenar-se El Bulli 1846, la part d'elBulliFoundation que s'instal·laria a la cala Montjoi. Aquella excepció va acabar derivant en una tramitació d'una llei a mida, que va posar en peu de guerra els ecologistes, que es van mobilitzar contra el projecte de manera activa.

La mobilització dels opositors va despertar també els defensors de la idea d'Adrià, que van mostrar el seu suport al projecte. De fet, fa pocs dies que aquests defensors del nou Bulli tornen a recollir signatures a través de Change.org. N'han aconseguit més de 400. Però el cert és que les 75.000 firmes en contra del nou Bulli que els ecologistes van entregar al Parlament van fer decantar la balança. Arran d'això, el xef va demanar posar fre a aquest canvi de llei, per buscar consens. En el moment que es va fer públic que s'aturava la tramitació, Ferran Adrià no va dir mai explícitament que abandonava la idea de l'ampliació del 300%. No ho ha deixat clar fins ara, que també aclareix que la donació que ell volia fer al país queda invalidada. Malgrat tot, els ecologistes ja van celebrar llavors l'aturada com una victòria, pensant que això ja no es reprendria, que és el que finalment ha passat. Així ho recorda Bàrbara Schmitt, que diu: “Nosaltres ja ho vam celebrar l'any passat, però estem contents i creiem que el projecte de 3.000 metres quadrats no es farà”. Per part seva, l'Ajuntament de Roses continua donant suport al que Adrià vulgui fer a cala Montjoi i destaca que l'important és que tiri endavant.

Ofertes de tot el món
Una de les preocupacions és que Ferran Adrià decideixi endur-se el seu projecte. De fet, s'estan recollint signatures a Change.org per aquest temor. És cert que el xef ha rebut ofertes de diversos llocs del món, però Adrià creu que El Bulli no té sentit fora de la cala Montjoi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós