Societat

El cas Maristes fa revisar els protocols contra abusos

El síndic culpa l'escola religiosa d'ocultar els greus casos d'abusos sexuals a menors

La cadena d'errors en l'actuació de les diferents administracions va fer que el cas s'arxivés i no s'investigués

Els departaments d'Ensenyament, Benestar Social i Interior, per part del govern, i la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han admès una cadena d'errors en el cas dels abusos sexuals a menors denunciats al Col·legi Maristes de Sants-les Corts de Barcelona, i han constatat la necessitat de fer canvis de coordinació i revisar el protocol del 2006 perquè un cas així no es repeteixi.

Així ho va assegurar el síndic de greuges, Rafael Ribó, que ahir es va reunir amb els responsables de tots aquests departaments i els va retreure la ineficàcia en aquest cas d'abusos sexuals denunciat el 2011 i que al seu dia va acabar arxivat. El cas dels abusos a un menor comesos per un professor dels Maristes el 2011 ara s'ha reobert per la denúncia del pare –i, arran d'aquesta denúncia, han sortit més casos al mateix centre–. Però en el seu moment, va dir el síndic, el protocol vigent –firmat el 2006 arran del cas Alba– per investigar, perseguir el culpable i protegir el menor afectat no es va fer servir. “No es pot dir que el protocol que existeix no serveixi. Que quedi molt clar. Però en aquest cas no s'ha aplicat”, va denunciar de manera molt contundent Rafael Ribó, que va condemnar, en primer lloc, l'escola.

La cadena d'errors va començar al centre educatiu, el Col·legi Maristes de Sants-les Corts, al qual el síndic va culpar de no actuar seguint el principi d'interès superior de l'infant, “reconegut en el dret internacional, per les lleis espanyola i catalana, i pel mateix sentit comú”, va dir. “L'escola va ocultar el cas. No ho va explicar a Ensenyament, ni a la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), ni a la mateixa comunitat educativa. Ho va ocultar a les famílies i a altres professionals”, va denunciar. Ribó va assegurar que l'escola no es pot escudar, com ha fet, en el fet que no tenia l'obligació de comunicar-ho més que a la fiscalia, “perquè els drets dels infants i la pròpia responsabilitat van més enllà d'aquesta obligació”. El síndic va recordar, a més, que el decret 279/2006 de drets i deures dels infants diu que “totes les escoles han de comunicar qualsevol agressió al Departament d'Ensenyament”.

Culpa de tots

El síndic, però, no enfoca només la culpa per l'ocultació d'aquest cas i la no-protecció de la víctima i de possibles noves víctimes a l'escola. Culpa el Departament d'Ensenyament de no haver fet prou difusió del protocol i no haver assumit el deure de fer complir els protocols en tots els centres educatius.

Culpa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que no va rebre cap trucada sobre el tema, de passivitat. “La DGAIA té una responsabilitat que va més enllà de la recepció de comunicacions de situacions de maltractaments”, va explicar, i va recordar-li que té el deure de liderar d'ofici l'adopció de mesures per a la protecció dels infants. “Que aquest cas no arribés a la DGAIA és injustificable i demostra que el govern com a col·lectiu ha fallat.”

Al Departament d'Interior, el síndic li retreu que, quan els Mossos van anar al Col·legi Maristes i aquest “els va negar qualsevol tipus d'informació”, aquests es conformessin i no anessin més enllà.

I, quant a la fiscalia, el síndic critica que, tot i arxivar el cas –perquè la família del denunciant llavors no va voler tirar endavant el procés penal–, no comuniqués els fets al govern ni esbrinés si en el marc de la investigació dels fets hi havia més menors afectats. El TSJC va enviar ahir una nota en què es reafirmava en la màxima protecció dels menors.

LES FRASES

Que quedi clar: el protocol firmat el 2006 per evitar aquests casos no es va aplicar

LA XIFRA

L'escola va ocultar el cas. Els seus arguments per fer-ho són inacceptables
Rafael Ribó
síndic de greuges
25
denúncies
s'han posat contra docents del Col·legi Maristes. Vint-i-una són a la policia i quatre, als jutjats.

Barcelona demanarà la retirada del concert

L'Ajuntament de Barcelona sol·licitarà la retirada del concert educatiu al Col·legi Maristes de Sants-les Corts en el cas que es demostri que no va complir amb els requeriments establerts en els casos d'assetjament i abusos a menors. Sobre aquest punt la consellera de la Presidència, Neus Munté, va dir ahir que s'analitzarà si s'ha de mantenir o no el concert a aquest centre “un cop hi hagi una resolució judicial”. El govern municipal també va anunciar que estudia personar-se en la causa judicial, quan s'instrueixi, a favor de les víctimes. Precisament ahir l'acusació particular que representa quatre suposades víctimes del professor d'aquesta escola, Joaquim Benítez, va demanar al jutge que reclami al centre la seva pòlissa de responsabilitat civil per garantir que pugui pagar les indemnitzacions a les víctimes en cas d'una eventual condemna.

D'altra banda, la congregació de La Salle va dir ahir que desconeix la situació d'un exalumne de 53 anys que ha denunciat que va ser víctima d'abusos sexuals quan en tenia 10 a l'internat Joan March de la Val d'Aran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS