Societat

La UdG tutela universitats de zones rurals de Cambodja

projecte

Es vol impulsar la formació i l'educació de qualitat del sistema universitari cambodjà

S'assessora en màsters dedicats a l'agricultura sostenible

La Universitat de Girona (UdG) coordina des d'aquesta mateixa setmana un projecte europeu Erasmus+ dedicat a la formació de qualitat a quatre universitats joves de zones rurals de Cambodja. L'objectiu del projecte, que té una durada de tres anys, i que ja té un equip treballant sobre el terreny a Cambodja, és implementar la formació i l'educació de qualitat en el desenvolupament d'un programa de màsters dedicats a l'agricultura sostenible, ja que aquesta és l'eix central de l'economia cambodjana. El projecte té la participació de les universitats de Battambang, Svay Rieng, Meanchey i Chea Sim of Kamchaymear.

Aquest és una programa de desenvolupament dels estudis superiors d'enorme rellevància, donada l'herència a què ha de fer front el país després de la purga del règim comunista durant els anys setanta del segle passat, que va devastar el sistema educatiu superior –vegeu peça–. Segons la coordinadora del projecte i investigadora del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (Greco), la doctora Helena Guasch, la tasca és realment urgent: “Cal conrear noves generacions d'acadèmics altament formats”, explica Guasch des de Cambodja, i hi afegeix que “vol ser una eina per contribuir a assolir aquest objectiu essencial de millorar la qualitat dels programes de formació d'aquests centres”.

Guasch fa aquestes declaracions des de Battambang, la segona ciutat del país en importància econòmica i comercial, donada la seva proximitat amb Tailàndia. La coordinadora remarca que l'agricultura, a banda de ser un dels motors econòmics, és la principal activitat domèstica, de la qual depenen la majoria de les llars de les zones rurals del país. Actualment Cambodja també està creixent en els sectors de la indústria de la confecció, la construcció i el turisme.

Agricultura sostenible

Però l'agricultura és la que centra aquest projecte que tindrà una durada de tres anys. La primera sessió de treball té lloc, precisament, aquesta setmana a Battambang, per iniciar el procés per impulsar els màsters en agricultura i sostenibilitat. La coordinadora destaca que el seu treball consisteix a desenvolupar i revisar els nous plans d'estudis aportant-hi el seu coneixement i la seva expertesa. D'altra banda, la UdG també és la seu dels estudiants cambodjans i, d'aquesta manera, el personal d'Unicam contribueix a la seva formació científica i acadèmica, i els dóna suport acadèmic i a nivell de recerca.

En l'àmbit europeu, la Universitat de Girona està acompanyada per diversos socis, com ara la Université Paul Sabatier, Toulouse III (França), la Università degli Studi dell'Aquila (Itàlia) i la Ghent University (Bèlgica). A banda dels vuit socis del projecte, Unicam també té la col·laboració governamental del Ministeri d'Educació, Joventut i Esport de Cambodja, el Région Midi-Pyrénées de França, la Nagao National Environment Foundation del Japó, a nivell no governamental, i la Universitat pública Ubon Rachathani (UBU) de Tailàndia.

LES XIFRES

4
universitats
de zones rurals de Cambodja participen en aquest projecte de formació de màsters dedicats a l'agricultura sostenible
96
per cent
dels estudiants cambodjans i el 75% dels docents van ser assassinats pel règim del Pol Pot als anys setanta del segle passat
HELENA GUASCH

“Una part de la població viu de l'agricultura”

La doctora Helena Guasch, investigadora del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (Greco) i coordinadora del projecte, analitza la situació del país i valora el projecte.

Com veu Cambodja?
El país es troba en un moment d'estabilitat política relativament bona, amb un fort creixement demogràfic, de turisme i de producció agrícola. Una part molt important de la població viu directament de la producció agrícola, majoritàriament de tipus familiar, en petites explotacions, i les infraestructures són força precàries.
El govern inverteix en ensenyament?
Podríem dir que la inversió del govern en ensenyament és baixa. Tot i això, el Ministeri d'Educació i Esports té un gran interès a promocionar els estudis universitaris i la creació d'expertesa tant en docència com en recerca. Rep molts ajuts externs, del Japó, Corea, França, i també de la Unió Europea, i dóna molt de suport a la participació de les universitats en programes, i dins d'aquests hi ha Unicam. Per fer-se una idea del ressò de l'ajut, la cerimònia inaugural va ser retransmesa per diverses emissores de televisió del país i hi van assistir, a més de la rectora, el director general d'Educació i un representant del Ministeri d'Educació i Esports.
L'agricultura, doncs, centra l'interès acadèmic?
Sí, Battambang, on ens trobem ara, i les altres tres universitats cambodjanes que participen en el projecte, es troben en zones eminentment agrícoles, i tenen un gran nombre d'estudiants cursant estudis d'agricultura. Si més no, aquesta activitat agrícola es troba en un moment difícil, ja que necessita tecnificar-se per millorar la seva productivitat. Aquests canvis generen molta preocupació quant als impactes ambientals que poden causar. Per aquest motiu, la universitat es veu amb la necessitat de proporcionar coneixements que permetin fer un gir cap a pràctiques agrícoles sostenibles, respectuoses amb el medi, i que generin el mínim de residus, optimitzant també l'ús de l'energia.
Per això té valor el seu projecte.
Els professors coneixen molt bé els fonaments de l'agricultura cambodjana, i n'imparteixen en l'actualitat un programa de màsters. Si més no, aquest màster necessita incloure temes de sostenibilitat, gestió dels recursos i conservació. Aquests elements són els que proporcionaran les universitats europees amb la seva experiència mitjançant cursos de formació.

Un genocidi que va destruir el sistema educatiu

En els últims anys a Cambodja s'han creat noves universitats. La de Battambang, on aquesta setmana es troba l'equip d'Unicam, té menys de deu anys, té uns 300 estudiants i molts pocs professors amb el doctorat (al voltant del 10%). Malgrat això, ja tenen en marxa un gran nombre de projectes de recerca i de millora docent.

Aquesta situació és hereva del règim polític que va viure el país als anys setanta del segle passat, que va comportar la destrucció del sistema educatiu superior per qüestions polítiques.

Kamputxea Democràtica va ser el nom oficial de Cambodja sota el govern comunista de Pol Pot i el seu partit, els khmers vermells, que va dominar el país entre 1975 i 1979. Les xifres són esfereïdores: la repressió va causar 1.700.000 víctimes, i es calcula que més d'una quarta part de la població va morir durant el que es coneix com el genocidi cambodjà.

Els edificis i les instal·lacions educatives van ser destruïdes, i s'estima que el 75% dels docents i el 96% dels estudiants universitaris van ser assassinats. L'any 1980 va començar la reconstrucció del sistema educatiu a Cambodja.

Durant l'última dècada, el nombre total d'alumnes matriculats en institucions d'educació superior ha augmentat considerablement. No obstant això, la majoria de les universitats estan ubicades a la capital, Phnom Penh, tot i que recentment d'altres s'han establert en zones rurals per tal d'acostar i proporcionar la formació a les persones que hi viuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona