Societat

Més que passar gana

Experts recomanen que els infants participin en la cerca de solucions a la pobresa infantil

La situació s'ha d'abordar des de tots els entorns

Acaba el cicle de conferències ‘Reflexions: La pobresa amb ulls d'infant'

La solució a la pobresa infantil no és només cobrir la necessitat de nutrició. Un infant en situació de pobresa necessita i té dret a molt més. Sota premisses com aquesta s'ha estat debatent, des de finals de 2014, en el cicle de conferències Reflexions: La pobresa amb ulls d'infant, que ha tingut lloc al Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa, a Barcelona, i ha estat dirigit pel psicòleg, educador i periodista Jaume Funes. Com a conclusió del cicle, que ha acabat aquesta setmana i hi han participat una seixantena de professionals, s'han publicat més de vint documents que pretenen sacsejar consciències per posar fi a la pobresa que pateixen fins a un 32,3% dels infants.

A la conferència de cloenda d'aquesta setmana van ser convidats Jorge Cardona, membre del Comitè dels Drets dels Infants de les Nacions Unides, i Rys Farthing, doctora en filosofia i experta en l'anàlisi de polítiques antipobresa. Els ponents van coincidir que la definició de pobresa va més enllà de la “manca de béns materials i oportunitats”, com va reivindicar Cardona: pobresa també és falta de “salut i integritat física” i patiment d'“amenaça, por i violència”. Segons Cardona, la pobresa, infantil o no, no és “natural”, és una “construcció social”, “una invenció de les institucions i les ideologies” i, per tant, es pot canviar. Però, sobretot, pobresa és una situació “injusta” i estretament relacionada amb dignitat, drets i discriminació. Tant en els debats com en la conferència final, es va manifestar que cal deixar de “maltractar” els professionals que treballen amb nens en aquesta situació, perquè necessiten més temps del que disposen per actuar en tots els entorns afectats.

Un dels principis que s'han tingut més en compte en els debats és la importància d'escoltar de manera més atenta les necessitats dels infants. Rys Farthing, que ha investigat al Regne Unit com veuen els menors pobres la seva pròpia situació, ha topat amb una gran “desconnexió” entre el discurs polític i el dels infants. “Allò important per als nens no ho era per al govern, i viceversa”. Com explica Funes, “és fals que la solució sigui garantir una nutrició” per a tots. En un dels col·lectius de joves anglesos en situació de pobresa amb què Farthing va treballar, el que els nens van trobar que requeria una actuació més imminent era canviar l'aspecte deteriorat del seu barri, que els entristia pel pes simbòlic.

És important “escoltar-los” però també “treballar” amb ells, va recordar Farthing. De fet, ja hi ha indrets on es compta amb menors en la presa de decisions per solucionar la seva situació. Un d'aquests casos és a la ciutat peruana de Lima, en què, com va explicar Cardona, el 18% dels pressupostos destinats a eradicar la pobresa infantil són elaborats per nens. Però, tot i l'èxit, Funes no creu que aquí, ara per ara, això sigui possible. “No és fàcil perquè els parlaments no entenen la perspectiva dels infants i són escassament sensibles al que senten”, va observar.

La fi del cicle dóna pas a una nova etapa. D'ara en endavant s'inicia un projecte que té tres branques: la creació d'estructures de “reflexió permanent” d'àmbit local entorn la pobresa infantil, l'organització de seminaris dedicats a temes específics, i el compromís d'encara filar més prim en la mirada dels infants sobre la pobresa que pateixen.

5
idees clau sobre pobresa infantil. S'ha oblidat la perspectiva dels nens; la pobresa monetària comporta altres pobreses; la pobresa compromet l'educabilitat; s'ha de garantir que tots els nens aprenguin jugant, i cal ajudar més les famílies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt