Societat

Proliferen dades d'alumnes a internet sense permís

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades augmenta les sancions a escoles que no tenen autorització d'ús d'imatges i textos dels menors

Hi ha blogs escolars oberts a tots els internautes

Augmenten les denúncies contra centres educatius per la publicació a internet de dades d'alumnes sense la preceptiva autorització i el consentiment dels seus pares. Així ho constata l' Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) , que assegura que més del 60% dels procediments sancionadors incoats en l'àmbit escolar en els darrers dos anys fan referència a l'aparició d'imatges d'estudiants menors d'edat a les xarxes socials.

“No només cal vetllar perquè els joves tinguin cura de què fan amb les seves dades a internet, sinó també el que fan les escoles amb les dades dels alumnes”, va remarcar Gemma Galdón, d'Eticas Research & Consulting, en la jornada d'experts en el marc del projecte europeu Arcades, divendres passat a Barcelona.

Un dels darrers casos denunciats és el d'un institut públic de secundària de Barcelona sancionat amb una infracció greu per incompliment de la llei de protecció de dades de caràcter personal. L'autoritat catalana té potestat per expedientar institucions públiques i empreses privades que treballen en el sector públic (les úniques que multa), i les denúncies entre particulars són competència de l'autoritat espanyola.

Aquesta darrera denúncia la va posar un pare en descobrir que en posar el nom de la seva filla en un cercador d'internet apareixia un article en què l'alumna, de 1r d'ESO, descrivia els seus primers dies a l'institut, acompanyat d'una fotografia d'ella. Un responsable de l'autoritat va comprovar que el blog de l'escola, amb articles i fotos de distints alumnes, era accessible sense cap clau, i va obrir un expedient.

La direcció del centre explica que era un blog pedagògic per a la comunitat educativa del centre i que, arran de la queixa, es va dotar d'un sistema perquè sigui “una publicació privada” i “només hi tinguin accés aquelles persones que hi són convidades”.

Conflicte entre pares

Pel que fa a les autoritzacions, el centre admet que hi havia un error, ja que en l'escrit que s'envia a principi de curs només posava ús d'imatges i no de vídeos i treballs personals. L'escola va aplicar-hi mesures correctores. Per l'autoritat, la difusió de dades personals a internet, tot i no tenir uns destinataris concrets, és una comunicació de dades personals que exigeix el consentiment de la persona afectada.

“Les famílies són més conscients i sensibles de la protecció de les dades dels seus fills”, afirma Carles San José, cap d'àrea d'inspecció de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. San José detalla que, a més dels pares, a voltes reben queixes d'exalumnes perquè les escoles “deixen massa temps les fotos de cursos anteriors, de fa tres i quatre anys”, a la xarxa. Hi afegeix: “Ensenyament dóna unes instruccions molt clares, i cada cop hi ha més respecte dels centres”, tot i que insisteix que “en cada inici de curs s'ha de demanar a les famílies que signin un consentiment detallat per a l'ús de fotos, imatges i treballs dels seus fills”.

El responsable de l'Apdcat detalla que també reben reclamacions d'accés a dades dels fills d'algun dels progenitors, separats de la parella, com ara les dades mèdiques o les notes dels fills. “El pare o la mare tenen dret a saber aquesta informació perquè també són els representants legals del menor si no tenen retirada la pàtria potestat”, conclou San José.

60
per cent
dels procediments sancionadors incoats en l'àmbit escolar són per haver publicat a internet dades d'alumnes.
14
anys
és l'edat amb què un alumne ja pot signar una autorització per l'ús de les seves imatges a les xarxes socials.
126
denúncies
de vulneració de dades d'adults i menors va rebre l'Apdcat l'any passat. En 55 casos hi va haver sanció.

Sis de cada deu menors s'hi connecten cada dia

Sis de cada deu menors de 9 a 16 anys es connecten a la xarxa cada dia o gairebé, segons l'estudi europeu EU Kids Online survey. D'aquests, el 64% dels joves d'11 a 16 anys asseguren que saben bloquejar missatges desconeguts i buscar consells segurs a la xarxa. La meitat (56%) saben canviar la configuració de privacitat o bloquejar correu brossa (51%).

Aquestes dades es van presentar divendres al Palau Robert en la jornada Arcades, amb el lema “La solució és pedagògica, no tecnològica”, en què experts europeus van presentar projectes i experiències per treballar la seguretat d'internet a les aules. Més de 20 països europeus ja han inclòs en el seu currículum escolar la seguretat. Maria Àngels Barbarà, directora d'Apdcat, va insistir que cal que “els menors siguin conscients dels seus drets i sàpiguen defensar-los”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró