Societat

Moviments socials reclamen la renda de ciutadania

Els promotors de la ILP per l'ajuda universal de 664 euros lamenten que els partits desvirtuïn la proposta inicial

El govern aborda amb “realisme” el ple de la pobresa pels límits pressupostaris

Les entitats que formen l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la Marea Pensionista i la Coordinadora d'Assemblees de Treballadors a l'Atur tenen clar que la seva carta als reis per solucionar la situació d'“emergència social” és una renda garantida de ciutadania. Això voldria dir instituir una prestació de 664 euros per dotze pagues l'any per garantir que ningú visqui per sota del llindar de la pobresa. Aquests moviments socials van insistir ahir en aquesta petició de cara al ple de la pobresa que se celebrarà avui i demà al Parlament. Però la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ja es va encarregar de recordar que l'executiu té poc marge de maniobra per qüestions econòmiques: “Afrontem el ple amb responsabilitat i sentit de realisme”, va dir.

Malgrat tot, Munté va assegurar després de la reunió de govern que estenen la mà per arribar a acords amb els grups parlamentaris tant amb mesures de xoc contra la pobresa com altres de major calat, “canvis estructurals i a mig termini”. La portaveu va assegurar que dels acords adoptats en el també ple monogràfic contra la pobresa de fa dos anys –març del 2014– se n'han complert el 86%, sobretot en els àmbits de beques menjador, la distribució d'aliments, la lluita contra la pobresa energètica i la millorar de l'ocupabilitat de col·lectius en risc.

Ple monogràfic

Segurament, aquestes qüestions tornaran a sortir avui durant el ple monogràfic. Teresa Crespo, portaveu de la plataforma Pobresa Zero i presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), obrirà la sessió amb el missatge que “cal actuar sobre les causes estructurals de la pobresa i les desigualtats”. En nom del govern, hi parlaran el president, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència, Neus Munté, i també els consellers de Salut; Ensenyament; Treball, Afers Socials i Famílies, i Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Els consellers subratllaran, sobretot, mesures que ja són el pla de xoc de Junts pel Sí, com ara la reforma i ampliació de la renda mínima d'inserció, plans d'ocupació, la reducció a la meitat de les llistes d'espera per a proves diagnòstiques de salut i l'ampliació d'habitatge social.

El ple es veu amb escepticisme des de les entitats socials, sobretot tenint en compte el precedent, perquè el de fa dos anys va acabar amb acords de mínims. Unes entitats que demanen mesures concretes contra una situació d'emergència social –més de 101.000 llars malviuen sense cap ingrés i un 20,9 per cent de la població està sota el llindar de la pobresa– i que, a més, vagin acompanyades d'un pressupost que les faci viables.

Els partits, per la seva banda, han acordat que cada grup presentarà quinze mesures a negociar amb la resta. Avui es presentaran, demà al matí es negociaran i demà a la tarda s'hauran d'exposar les conclusions del ple.

Els tràmits de la ILP

En roda de premsa, els moviments socials van recordar ahir als grups que el Parlament va aprovar el juliol passat una llei que ha de garantir l'eliminació de desnonaments, així com evitar que es talli l'aigua, el gas o la llum a les llars sense recursos. També es van queixar pel temps que s'allarga la tramitació de la ILP per la renda garantida de ciutadania.

Precisament divendres passat, el Parlament va fer públiques les esmenes dels diferents grups a la proposició de llei de la renda garantida de ciutadania. Unes esmenes que la comissió promotora de la ILP, que gràcies a superar les 50.000 firmes de suport ha obligat el Parlament a tramitar-la, consideren “decebedores”, en paraules d'un dels promotors, el professor de dret de la UPF, Sixte Garganté.

“Les esmenes retallen les nostres propostes fins a convertir la renda garantida en una millora limitadíssima de la renda mínima d'inserció”, resumeix Garganté. Junts ple Sí, per exemple, la fixa molt per sota dels 664 euros que proposa la ILP i elimina el dret subjectiu, perquè la limita als majors de 25 anys i menors de 65. “Estem disposats a negociar, però si no hi ha una bona llei, la retirarem”, planteja la comissió promotora.

Les esmenes dels partits a la proposta de renda garantida de ciutadania són decebedores
Sixte Garganté
comissió ILP renda garantida
Encarem el ple sobre pobresa amb responsabilitat i sentit de realisme. Sabem que és una oportunitat
El govern ha complert el 86% dels acords del ple sobre pobresa i desigualtat del març del 2014
Neus Munté
portaveu del govern
Hem de fer un país més just, on totes les persones tinguem les mateixes oportunitats
Teresa Crespo
plataforma pobresa zero
Per posar fi a l'emergència social cal eliminar la pobresa i garantir uns serveis públics
Diosdado Toledano
portaveu moviments socials
El Parlament ha de generar les condicions perquè tots els infants tinguin garantits els seus drets
Carta de Save the Children al Parlament de Catalunya
Necessitem mesures clares i contundents per a milers de persones que pateixen pobresa
Enric Morist
Coordinador creu roja cat.
Hem de caminar cap a una prestació de caràcter universal per donar suport a la criança dels fills
Conxi Martínez
presidenta Fedaia

Els pediatres, pels menjadors oberts tot l'any

La Societat Catalana de Pediatria va proposar ahir que els menjadors escolars restin oberts durant tot l'any per garantir un àpat diari saludable als menors en risc d'exclusió social. Els pediatres consideren que els infants són un grup de risc poblacional vulnerable i adverteixen que “estar sotmès a situacions de privació durant la infància deixa efectes negatius en la salut per a la resta de la vida, com ha estat científicament demostrat”. En un comunicat fet públic ahir, els metges infantils adverteixen que “a menys edat i més intensitat en l'exposició a carències, els efectes són més duradors i irreversibles”. Entre les propostes, els pediatres recomanen mantenir l'alimentació als menjadors escolars, on la varietat està garantida. També proposen becar places durant l'estiu en centres d'oci educatiu, que podrien substituir les escoles, però sempre garantint un àpat diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA