Societat

L'1% de les denúncies per violència de gènere surten dels serveis assistencials

L'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere fa balanç dels casos del 2015

L'any passat Catalunya va registrar un total de 18.514 denúncies

Un dels dèficits no resolts en la lluita contra la violència domèstica són els silencis que sovint s'estableixen a l'entorn de la víctima per persones que coneixen les situacions de violència que aquesta pateix però que no s'atreveixen a denunciar-ho mogudes pel pudor de no posar-se en la vida d'una tercera persona. Trencar aquests silencis, que acaben sent còmplices de l'agressor, permetria actuar de forma preventiva i amb anticipació, amb el propòsit de protegir una víctima a qui moltes vegades costa superar el tabú de denunciar la seva parella. Tot i que aquest missatge és repetit una i altra vegada per les autoritats judicials i policials, la realitat indica que són molt pocs els casos que són denunciats per persones alienes a la parella protagonista de l'episodi de violència.

A Catalunya, durant l'any passat només 206 de les 18.514 denúncies presentades per casos de violència de gènere, l'1,1%, van arribar al jutjat o a la policia per la intervenció de professionals del món assistencial –treballadors socials o personal sanitari– i altres persones, no especificades en l'estadística, alienes a la víctima i l'agressor.

Aquesta és una de les dades referides al 2015 que va difondre ahir l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. A tot l'Estat espanyol el nombre de denúncies de dones maltractades va arribar a 123.725. Les Illes Balears és on més casos hi ha, amb una ràtio de 82,48 casos per 10.000 habitants, seguida dels 71,09 de les Canàries. A Catalunya, aquest paràmetre se situa en els 47,52 casos, mentre que Galícia és on menys casos es produeixen, amb 35,41.

A Catalunya, el nombre de dones víctimes d'agressions l'any passat i el nombre de denúncies no concorda. Hi ha 514 denúncies més que dones que ho han denunciat, circumstància que suposa que un nombre indeterminat de dones ha estat víctima de dues o més agressions per part de la seva parella.

Una altra dada rellevant és la que diu que de les dones que van denunciar ser víctimes d'una agressió de gènere, un total de 2.284 van declinar declarar contra l'agressor acollint-se a la dispensa que els ho permet.

LES XIFRA

514
dones
van ser víctimes l'any passat de dues o més agressions per part de la seva parella.
47,52
dones
per cada 10.000 habitants és la taxa de violència de gènere de Catalunya, per sota la mitjana de l'estat.

LES XIFRES

47,52
dones
per cada 10.000 habitants és la taxa de violència de gènere de Catalunya, per sota la mitjana de l'Estat.
514
dones
van ser víctimes l'any passat de dues o més agressions per part de la seva parella.

Un home mata la dona a Mallorca

Un home de 22 anys es va entregar ahir a la Guàrdia Civil confessant haver assassinat la seva parella, de només 19 anys, Victòria S. M., al municipi de Son Servera. Es dóna la circumstància que l'agressor va complir condemna el 2014 per un episodi anterior de violència amb la mateixa dona a la qual ahir va matar. Aquella sentència va consistir a complir 22 dies de servei a la comunitat, prohibició de tenir armes, allunyament de la víctima i una indemnització de 210 euros.

Aquesta és la segona mort per violència de gènere que es produeix a les Balears aquest any i la que fa catorze a tot l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró