Societat

Premi per a una psiquiatra de l'IAS

Dori Espeso forma part del grup que ha estat guardonat als EUA per un treball sobre la síndrome d'Ulisses

La psiquiatra infantil de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) Dori Espeso forma part del grup de professionals que ha estat guardonat amb el Dean's Award for Excellence (premi a l'excel·lència) de la Universitat de Califòrnia-Davis (Sacramento, Estats Units) per una investigació sobre la síndrome d'Ulisses, també dita la síndrome de l'immigrant. El premi està dotat amb 5.000 dòlars.

El grup d'investigació del qual forma part la doctora Espeso està dirigit pel doctor Marius Koga, de la Universitat de Califòrnia-Davis, i pel doctor Joseba Achotegui, de la Universitat de Barcelona, autor del nom síndrome d'Ulisses, el 2002. La doctora Espeso n'és membre fundadora –el grup es va crear el 2012– i és l'única especialista sobre aquesta síndrome en menors. Participa com a docent en els cursos d'estiu de la Universitat Califòrnia-Davis i de la Universitat de Berkeley (San Francisco).

El treball d'investigació s'ha centrat en la salut mental de refugiats als Estats Units, especialment afganesos i iraquians, i de persones immigrades sense documentació a Europa, especialment llatinoamericans, àrabs i africans.

Dol migratori extrem

La investigació, que s'ha fet sobre una mostra de més 1.100 casos atesos als centres de salut mental, conclou que un 15,6% dels pacients tenen la síndrome d'Ulisses, que és una situació de dol migratori extrem que requereix d'ajuda psicosocial i psicoeducativa. La síndrome d'Ulisses no és un trastorn mental, sinó que és un quadre d'estrès crònic i múltiple que està desencadenat per uns factors molt concrets, com són la separació forçada dels éssers estimats, el sentiment de desesperança pel fracàs del projecte migratori, l'absència d'oportunitats, la lluita per la supervivència (trobar on alimentar-se o un sostre per dormir), la por i el terror que es viu en els viatges migratoris (embarcat en un bot o amagat en camions), entre d'altres. Aquest quadre pot donar lloc a una àmplia simptomatologia relacionats amb l'àrea depressiva (sobretot, tristesa i plor), amb l'ansietat (tensió, insomni, pensaments recurrents, irritabilitat), amb la somatització (fatiga, molèsties osteoarticulars, cefalea) i amb l'àrea confusional (fallades de memòria i d'atenció i desorientació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona