Societat

El TSJC anul·la la concessió del servei d'aigua de Barcelona

L'any 2012, l'Àrea Metropolitana va concedir la gestió a una empresa mixta, dominada per Aigües de Barcelona i amb un 15% de capital públic

El concurs es va fer sense respectar les normes de la lliure competència

Empat a un en la guerra sense quarter pel control de la gestió de l'aigua a Barcelona. L'empresa Acciona va aconseguir ahir el pronunciament favorable de la sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per anul·lar la concessió a una empresa mixta, dominada per Aigües de Barcelona en un 70% del capital, de l'abastiment i el sanejament del servei d'aigua a 23 municipis de l'Àrea Metropolitana.

L'anul·lació s'argumenta perquè, en el procés de concessió del servei, l'Àrea Metropolitana de Barcelona va vulnerar la llei de la lliure competència i de la transparència i igualtat de tracte en aquest tipus de concurs. La sentència, feta pública ahir, no és ferma, i ara obrirà un altre litigi al Tribunal Suprem que transcorrerà paral·lelament al que ja mantenen Aigües de Barcelona i Acciona per la concessió a aquesta última de la gestió d'Aigües Ter Llobregat i que en el seu dia també va ser anul·lada.

La sentència del TSJC té el seu origen en un cas del 2010 quan un tribunal de Barcelona va resoldre a favor d'un veí en un litigi amb Aigües de Barcelona i que en la sentència establia un fet sorprenent, tant com que l'empresa prestava el servei sense tenir cap contracte que la legitimés. Per esmenar aquesta circumstància, l'Àrea Metropolitana de Barcelona va adjudicar el novembre del 2012 el servei de subministrament a una empresa mixta, formada per Aigües de Barcelona i la mateixa Àrea Metropolitana. La composició accionarial es va modificar posteriorment amb l'entrada de Criteria.

És la resolució del 2012 que ara ha anul·lat el tribunal en considerar que l'Àrea Metropolitana va vulnerar la llei que regula els concursos públics. Davant el tribunal, l'administració va argumentar motius econòmics per no obrir el concurs a altres possibles oferents, en el sentit que, si Aigües de Barcelona deixava de gestionar un servei que està oferint des de principis del segle XX, amb suposats drets adquirits, es veuria abocada a una indemnització inassumible.

En l'argumentació de la resolució, el tribunal retreu a l'administració que no ha justificat el cost econòmic d'aquesta hipotètica compensació a Aigües de Barcelona per haver exercit el servei de manera exclusiva. A més, el tribunal posa en qüestió quin seria el dret de l'empresa d'aigües a aquesta indemnització, perquè considera provat que “actua com a concessionari tàcit, ja que està exercint l'abastiment sense disposar d'un títol que l'habiliti per prestar el servei metropolità”. El tribunal té clar que, prenent com a base això, Aigües de Barcelona “no té dret a ser concessionari exclusiu del servei”.

En la part final de la resolució el tribunal resumeix la seva posició de la següent manera: “No apareixen raons justificatives de l'aplicació de l'excepció de licitació, ja que no s'expressen suficients raons tècniques ni hi ha drets d'exclusiva impeditius de la concurrència competitiva, ni existeix una valoració fiable del cost econòmic que, pel seu efecte dissuasiu, justifiqui la renúncia a la competència.”

El recurs presentat per Acciona és un dels que es van presentar en contra de la concessió del servei de l'aigua a aquesta empresa mixta, i en tots els casos s'han resolt en el mateix sentit. Dins la sala hi ha hagut un vot particular que expressa la seva disconformitat amb l'anul·lació de la concessió.

Les irregularitats en el concurs ja van ser detectades en el seu dia per l'Oficina Antifrau, que no va trobar justificació al fet que no es fes un concurs públic per a l'adjudicació. De la mateixa manera, després del triomf electoral d'Ada Colau, el nou equip directiu de l'Àrea Metropolitana va anunciar que tirava endavant una auditoria interna en què, entre alters coses, s'analitzaria la legalitat del concurs de la concessió de l'aigua.

LA XIFRA

70%
de l'empresa
que gestiona l'aigua el controla Agbar; un 15%, Criteria, i el 15% restant, l'Àrea Metropolitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA