Societat

L'Estat es fa l'ofès per l'ajut català als refugiats

Puigdemont ofereix a Brussel·les acollir 4.500 persones

Sáenz de Santamaría l'acusa de “no respectar el consens”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar el 15 de març passat una carta al ministre d'Immigració, Dimitris Avramopoulos, en la qual l'informava que el govern català està treballant per poder acollir 4.500 refugiats. Aquesta iniciativa de Puigdemont, que en el seu moment també va ser comunicada per carta al ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va ser ahir durament criticada des del govern de Madrid i ahir la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va carregar contra la decisió de Puigdemont per haver actuat “sol i sense haver-ho consensuat amb ningú”.

En la carta enviada a Brussel·les, Puigdemont expressa la seva “profunda consternació” per la crisi humanitària que viu Europa i explica que el govern català està en disposició d'assumir l'arribada de 1.800 persones, 600 de les quals podrien ser allotjades gràcies al govern.

Sáenz de Santamaría va aprofitar la roda de premsa de després del Consell de Ministres per recordar a Puigdemont que el problema dels refugiats és “molt difícil” i que requereix unitat, com la que s'ha plasmat aquesta setmana en la comissió mixta de la UE, en la qual tots els grups parlamentaris van subscriure un document sobre la posició que defensaria l'Estat espanyol davant els seus socis europeus. Mentre que a Brussel·les es reunien els 28 estats per intentar buscar una solució, va destacar Sáenz de Santamaría, “Puigdemont decidia que ell té la solució al problema”. “Potser ell també ha de passar per la comissió mixta de la UE del Congrés perquè li diguin quina és la posició de l'Estat”, va dir la vicepresidenta.

El govern espanyol està estudiant si el contingut de la carta afecta la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional de les funcions de la conselleria que dirigeix Romeva.

LES FRASES

El tema és molt difícil i Puigdemont ha actuat sol i sense consensuar-ho amb ningú
Sáenz de Santamaría
vicepresidenta en funcions
El nostre país està coordinant un pla d'acció per facilitar l'allotjament de 4.500 refugiats
Carles Puigdemont
president de la generalitat

Banderes a mig pal i manifestacions

Mentre l'acord entre la UE i Turquia permetrà que a partir de demà diumenge comencin a enviar a sòl turc els refugiats que hagin arribat de manera il·legal a les costes de Grècia, les reaccions de rebuig pel que es considera un tracte deshumanitzat es multipliquen. Ahir, Navarra va retirar la bandera de la UE de tots els llocs oficials per denunciar precisament aquest acord, i els ajuntaments de Barcelona i Madrid es van sumar a molts altres municipis catalans que van decidir deixar a mig pal les banderes europees.

Més enllà de les reaccions institucionals, també els ciutadans han decidit sortir al carrer i dir prou a un acord “insolidari” i exigir un tracte “digne” per als refugiats. Justament avui hi ha convocades manifestacions de protesta a diverses ciutats del món. A Barcelona, la marxa de suport als refugiats partirà a les cinc de la tarda de l'estació de França.

Mentrestant, els refugiats continuen arribant pels seus propis mitjans. Només Càritas Diocesana de Barcelona atén actualment 629 persones procedents de països en guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà