Societat

Els metges veuen amb bons ulls el decret català de prescripció infermera

El president del Col·legi de Metges confia que la norma catalana servirà per millorar els protocols d'actuació

Són partidaris que hi hagi acreditació

El Col·legi de Metges confia que el decret català de prescripció infermera serveixi per potenciar el treball en equip i consensuar els protocols d'actuació. El president del Col·legi de Metges, el doctor Jaume Padrós, es va mostrar ahir disposat a arribar a un consens amb la conselleria de Salut i també amb els col·legis d'infermeres i infermers per fer possible que el govern català aprovi un decret sobre la indicació de medicaments que posi fi a la situació d'inseguretat jurídica que tenen les infermeres. “La situació no és nova. Ja ve des de l'aprovació de la llei del medicament, l'any 2009”, va assenyalar Padrós, que considera que en l'àmbit de la prescripció col·laborativa el que realment és important “és el treball en equip, que s'ha de basar en protocols consensuats”.

El Col·legi de Metges no vol entrar en polèmiques ni en discussions corporatives com ha passat en altres comunitats autònomes i assegura que ja ha traslladat al conseller de Salut, Antoni Comín, la intenció d'arribar a acords amb l'únic objectiu “de garantir la seguretat clínica del procés assistencial i del pacient”. En tot cas, per Padrós, és tan important que el decret serveixi “per dignificar el reconeixement de les infermeres” com perquè quedi clar que “la competència de la prescripció correspon per llei als metges i que el protocol que ha de consensuar l'equip ha de venir marcat pel metge”.

Comín, tal com ja va anunciar dimecres, va presentar ahir a la comissió de Salut del Parlament el preacord signat amb els col·legis d'infermeres i va demanar el seu suport. Tots els grups parlamentaris van avalar el decret català i el mateix PP català va admetre que el reial decret que va entrar en vigor a finals de desembre ha creat “un problema que s'ha de resoldre”. El portaveu del PP a la comissió, Santi Rodríguez, va demanar un debat no polític i va augurar que el decret català segurament es portarà al Constitucional, perquè no és normal que les competències canviïn a cada comunitat autònoma. El PSC va demanar la derogació del decret estatal.

El sindicat d'infermeria Satse va valorar el suport del Departament de Salut, però va expressar la preocupació pel fet que la norma catalana “entri en conflicte amb l'estatal a l'hora de considerar vàlids els protocols”.

LA FRASE

El decret ha de garantir la seguretat clínica del procés assistencial i del pacient
Jaume Padrós
president del col·legi de metges de barcelona

LA DATA

13.04.16
Reunió del Consell Interterritorial de Salut
per debatre sobre el decret 954/2015.

LA XIFRA

11
comunitats autònomes
han presentat recurs fins ara contra el decret estatal de prescripció infermera.

El ministeri convoca les comunitats autònomes

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ja ha mogut fitxa. Segons va explicar ahir el conseller de Salut, Antoni Comín, els territoris
ja han rebut una convocatòria per a una reunió del Consell Interterritorial de Sanitat que en principi ha de tenir lloc el dia 13 d'abril.

En la trobada, està previst que es tracti àmpliament la qüestió del reial decret 954/2015, que ha provocat una veritable rebel·lió als diversos territoris, molts dels quals ja han presentat recurs contra el decret i en especial contra els articles 2.2 i 3.2, que regulen l'obligatorietat de l'acreditació i la prescripció mèdica obligatòria, respectivament.

El decret va entrar en vigor el 23 de desembre de l'any passat, i de moment ja hi han presentat recurs onze comunitats autònomes, entre les quals Catalunya. Algunes, com és el cas d'Andalusia, ja tenen el seu propi decret de prescripció infermera des del 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA