Societat

El 10% de l'impost nuclear es destinarà al territori

La Generalitat recaptarà al voltant de cinquanta milions d'euros anuals per aquest tribut

Les empreses Endesa i Iberdrola han portat l'impost al TSJC

El 10% de la recaptació per l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear es quedarà al territori. Aquest és un dels acords relacionats amb aquest tribut a què es va arribar ahir en la reunió entre el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i els alcaldes dels divuit municipis més propers a les tres centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. També es va consensuar que aquest fons impulsarà projectes de reactivació econòmica i reequilibri territorial a la zona 1 del pla d'emergència nuclear exterior a les centrals nuclears (Penta). La previsió és que la Generalitat recapti fins a cinquanta milions d'euros anuals a través d'aquest impost i, tenint en compte que l'activitat de l'última central nuclear ha de finalitzar el 2027, es calcula que el territori rebrà uns 50 milions, el 10% anual dels 50 milions anuals.

L'impost nuclear va ser creat per la Generalitat l'octubre del 2014, però l'any passat el govern del PP va presentar un recurs al Tribunal Constitucional. L'alt tribunal va admetre a tràmit el recurs i el tribut va quedar suspès des de finals de juliol fins a principis de desembre, en què es va aixecar la suspensió. No obstant això, l'any passat es van recaptar trenta milions d'euros, corresponents als dos últims mesos del 2014 i els primers dos trimestres del 2015. La primera quantitat que s'invertirà enguany superarà els tres milions d'euros. Tot i això, sobre l'impost pesa una altra amenaça, ja que Endesa i Iberdrola, que gestionen les centrals, van presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'any passat perquè no volen fer front a més tributs, segons van confirmar ahir fonts de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV).

El nou fons dependrà d'un reglament, que cal que sigui aprovat pel govern, que fixarà els criteris de distribució de la recaptació. La intenció és canalitzar els recursos mitjançant actuacions directes de les administracions o per convocatòries de concurrència competitiva.

LA XIFRA

50
milions d'euros seran recaptats per la Generalitat anualment a través del tribut sobre energia nuclear


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres