Societat

El parany de l'actualització

Renovar el programari no sempre és convenient, ja que s'optimitza per als terminals més potents i penalitza els més antics

Existeixen pautes per saber quan fer-ho

Amb l'excusa de millorar la seguretat o afegir funcionalitats, empreses com Apple i Google renoven periòdicament els sistemes operatius. El que no diuen, però, és que aquest nou programari està optimitzat per funcionar amb l'última generació d'aparells, aprofitant que la velocitat dels processadors i la capacitat de memòria és superior, i que instal·lar-lo en els aparells més vells pot ser una font important de problemes. Així, en actualitzar el mòbil o la tauleta, el consumidor poc avesat a la tecnologia es pot trobar, en comptes dels beneficis promesos, una experiència d'usuari molt més frustrant: l'aparell passa a funcionar-li de manera molt més lenta que abans, algunes aplicacions comencen a donar més problemes i errades i, a sobre, es redueix l'espai d'emmagatzematge, ja que normalment les noves versions pesen més.

Tot plegat acaba desembocant en la necessitat de renovar un terminal que, fins fa poc, era completament operatiu. Així doncs, la gran pregunta és: quin és el moment en què hem de deixar d'actualitzar els nostres aparells? La resposta no és senzilla, perquè no hi ha una regla matemàtica. És clar que els últims models sempre acceptaran bé les noves versions i que, com més antics siguin, més problemes donaran. Per concretar una mica més, cal dir abans que els diversos softwares sempre es numeren. La versió més recent d'Android és la 6.0.1, llançada al desembre, i Apple va publicar a finals de març la 9.3.1 d'IOS. D'aquesta nomenclatura, el primer dígit només s'altera quan els canvis són realment profunds i estructurals, i afecten el conjunt del programari i del funcionament. En canvi, el central es modifica quan s'hi afegeixen noves funcionalitats o canvis menors, i el darrer, quan les intervencions són mínimes, per tal de corregir petites errades de funcionament.

Així doncs, qui disposi d'un terminal de més d'un any funcionant amb el programari més recent, no hauria de notar gaires canvis en el moment de passar a unes hipotètiques versions 9.3.2 d'IOS o 6.1d'Android. En canvi, en el moment en què es llanci la 10.0 o la 7.0 s'ho hauria de pensar molt abans d'actualitzar, ja que té molt més risc de trobar-se amb problemes i l'acció és pràcticament irreversible. El més convenient és no tenir pressa i estar atents als comentaris que facin a la xarxa els primers usuaris que actualitzin per comprovar quins efectes té sobre els terminals que no són de darrera generació, però que encara tenen molt camp per córrer si se'ls tracta bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona