Societat

Madrid rebutja derogar el decret d'infermeria

El ministre de Sanitat admet que la norma pot presentar problemes, però no es compromet a retirar-la

Comín insisteix que deixa en una situació d'inseguretat jurídica el col·lectiu

No van aconseguir esgarrapar cap compromís. La reunió del consell interterritorial de Salut, que es va dur a terme ahir a la tarda a Madrid, no va servir perquè el Ministeri de Sanitat acceptés la demanda quasi unànime de les comunitats autònomes de derogar el decret de prescripció infermera. El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va arribar a admetre que el decret, que va entrar en vigor el 23 de desembre de l'any passat, pot generar certa problemàtica, i fins i tot es va oferir a portar el tema al Fòrum Professional Sanitari. Però aquesta resposta, tal com va destacar el conseller de Salut, Antoni Comín, a la sortida de la reunió, va resultar del tot insuficient per a les comunitats autònomes, sis de les quals ja han presentat recurs contra el decret estatal.

Després d'haver arribat fa dues setmanes a un preacord amb les infermeres per elaborar un decret català, el conseller de Salut de Catalunya, Toni Comín, havia arribat a Madrid amb la voluntat ferma d'aconseguir un compromís de retirada quan les condicions jurídiques ho permetin, tenint en compte que el govern està en funcions.

Comín va insistir en la necessitat de retirar el decret, que va entrar en vigor el 23 de desembre passat, i va adduir com a principal motiu que la norma aprovada pel ministeri no és la mateixa que la que va ser pactada prèviament amb els territoris. Comín va reiterar una vegada més que el decret “ha creat un problema important” que abans no existia entre metges i infermeres que està posant les infermeres en una situació d'inseguretat jurídica i el sistema sanitari en una situació d'inseguretat clínica. “Si les infermeres no poden treballar amb seguretat jurídica, això afecta el procés assistencial i els perjudicats són els pacients”, va argumentar el conseller, després de demanar la retirada del decret quan les condicions jurídiques ho permetin tenint en compte que el govern està en funcions.

El reial decret ja ha estat recorregut per sis territoris (Catalunya, el País Basc, Aragó, Balears, Navarra i Canàries) i pels sindicats CCOO, UGT, CSIF i Satse. El text estableix que perquè un infermer faci ús o indiqui a un pacient que ha de prendre un fàrmac que requereixi recepta, primer cal que un metge hagi determinat el diagnòstic, la prescripció, el protocol i la línia mèdica a seguir.

La decisió del govern espanyol de carregar sobre les comunitats autònomes el cost dels tractaments de l'hepatitis C va ser l'altre tema polèmic tractat ahir en el consell. “Creiem que la lleialtat institucional consisteix a no decidir a soles sobre una política i fer que la financi una altra institució”, va lamentar el conseller de Salut de la Generalitat.

LA FRASE

Aquest reial decret ha creat problemes i les normes hi són per resoldre problemes, no per crear-los
Antoni Comín
conseller de salut de la generalitat

LA XIFRA

10
Una desena de comunitats autònomes
van demanar ahir al ministre la derogació del decret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt