Societat

Reunió per resoldre el conflicte de les campanes a Girona

L'equip de govern es reuneix avui amb la propietària de l'hotel Històric per trobar un acord que també satisfaci veïns i catedral

L'Ajuntament de Girona vol deixar ben lligada la polèmica del toc nocturn de les campanes de la catedral i evitar més ensurts judicials més endavant. Per aquest motiu, des de fa setmanes està treballant per arribar a un acord de consens que pugui satisfer totes les parts i que eviti la judicialització del cas, una via que pretén iniciar la propietat de l'hotel Històric, que va ser el desencadenant de la polèmica en demanar que les campanes no sonessin a la nit per no molestar els clients de l'establiment hoteler, ja que el so sobrepassava els decibels permesos.

El tinent d'alcalde de Sostenibilitat, Eduard Berloso, explica que la voluntat del consistori “és satisfer els veïns, la catedral i també les demandes de l'hotel”, i per aquest motiu ja s'ha reunit amb els veïns i amb el Bisbat. Avui està previst que es reuneixin representants del govern de Girona amb els advocats i la direcció de l'hotel.

Berloso avança que encara no s'ha concretat quina seria la solució idònia, però sí que subratlla “la voluntat de buscar una solució consensuada i, de passada, trobar una fórmula amb la qual no es perdi el toc nocturn, que no perjudiqui la ciutadania ni l'establiment hoteler”.

Les garanties jurídiques

Les queixes de l'hotel Històric pel toc de campanes a la nit i la certificació que el so superava el límit permès per l'ordenança municipal van provocar que l'Ajuntament demanés al Bisbat que deixessin de tocar les campanes des del dia de Reis. Aquesta decisió va revoltar els veïns del Barri Vell, que van iniciar una campanya de pressió perquè es recuperés el toc. Després de diverses reunions i demandes, el consistori, amb l'aleshores alcalde Albert Ballesta al capdavant, va acabar restituint el repic de campanes emparant-se en la llei de culte de la Generalitat del 2009, en què s'excloïen “de les condicions de protecció acústica les campanes situades als centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment”.

Ara, amb les noves reunions, segons afirma Berloso: “Mantenim la decisió presa en aquell moment”, però la recerca del consens també és deguda a la voluntat ferma de la propietat de l'hotel de judicialitzar el cas i, per això, el titular de Sostenibilitat admet que “les lleis sempre són interpretatives” i que, per evitar mals majors, es busca una via de solució que satisfaci totes les parts. El toc de campanes es va recuperar el 25 de febrer després d'un altre decret perquè el Bisbat reactivés el toc a la nit, però això no ha aturat el conflicte entre l'hotel i els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres