Societat

Detenen cinc voluntaris catalans al camp d'Idomeni

La policia grega els va detenir en un camp de refugiats acusats de “trencament de la pau”

Van quedar en llibertat

Cinc voluntaris de la Brigada Vallesana al camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia, van ser detinguts abans-d'ahir a la nit per la policia grega. “No saben ben bé què és el que han fet”, va explicar ahir Victòria Carbonell, mare d'una de les detingudes, l'Anna, en una concentració en suport dels voluntaris.

Dimecres a la nit, la policia va detenir els cinc voluntaris quan sortien del camp de refugiats d'Eko, prop del d'Idomeni, i se'ls va emportar a la comissaria de Kilkis, una ciutat propera. Durant la detenció, va explicar Victoria Carbonell, els van despullar i els van escorcollar els mòbils. Dos d'ells, l'Anna i en Lluís, van ser posats en llibertat sense càrrecs a la nit, i ahir al matí en Juanma i l'Arnau també van ser alliberats, però amb els càrrecs de “trencament de la pau, la democràcia i la seguretat a l'Estat grec”. La cinquena, la Masmi, encara estava detinguda ahir i serà jutjada avui. Se l'acusa de desobediència a les autoritats.

Com a acte de suport, organitzacions que treballen pels refugiats, com ara la Brigada, Acció Solidària i Alerta Solidària, entre d'altres, van fer una concentració ahir a la tarda davant la seu de la Comissió Europea del passeig de Gràcia de Barcelona. Martí Majoral, d'Alerta Solidària, va afirmar que a Idomeni s'està rebutjant els voluntaris perquè “van armats amb mòbils” i poden “explicar la vergonya de la Unió Europea”. També va dir que “és la UE qui hauria de ser acusada de trencament de la pau”.

“No interessa que siguem allà”, va explicar Gemma Perera, que va ser a Idomeni com a voluntària la setmana passada i que va constatar que hi ha una “coacció cap als voluntaris”. Yago Abad, d'Acció Solidària i Logística, va explicar que “Idomeni no funcionaria si no fos gràcies als voluntaris” i va alertar que se'ls vol fer fora perquè així es podria enviar els refugiats a camps militars, controlats i tancats, on se'ls “classificaria per nacionalitats i seria més fàcil deportar-los”.

Pau Gomez, de la Brigada Vallesana, va denunciar la situació que es viu ara als camps d'Idomeni i Eko després dels aldarulls amb gas lacrimogen entre la policia i els refugiats de diumenge. Va explicar que hi ha “caces que fan passades molt baixes sobre els camps” que el que fan és “desgastar psicològicament els qui són allà”.

LA XIFRA

29
voluntaris
que ajuden els refugiats sirians de la zona d'Idomeni van ser detinguts ahir per la policia grega.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia