Societat

Justícia demana a l'Estat que no reobri el CIE

El conseller Mundó sol·licita per carta al ministre de l'Interior alternatives a l'internament d'estrangers a la Zona Franca

“Els CIE generen un intens rebuig social a Catalunya”, diu

El govern català es va situar ahir públicament al costat de les entitats socials i ONG i demana al govern espanyol que no reobri el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, que està previst reobrir a finals d'aquest mes, després d'haver estat tancat sis mesos per fer-hi reformes a les instal·lacions per garantir millor els drets dels interns, tal com va exigir el jutge de control del CIE de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, avalat pel Defensor del Poble espanyol, després de visitar el centre en obres el febrer passat.

En concret, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va enviar una carta al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què li expressa el seu “respectuós desacord” amb la reobertura del CIE de la Zona Franca. Hi afegeix que els centres d'internament d'estrangers generen “un intens rebuig social a Catalunya” i que “la privació de llibertat de forma preventiva i sistemàtica a persones que no han comès cap delicte, sense resolució judicial prèvia i pel simple fet de trobar-se en una situació administrativa irregular, no pot formar part de la política migratòria d'un estat compromès amb els drets humans”. En aquest sentit, el conseller exposa al ministre que “hi ha mesures cautelars administratives més proporcionals i menys costoses, com ara la presentació davant l'autoritat, el dipòsit de documentació o la llibertat vigilada” i fer “excepcional” la mesura d'internament.

Carles Mundó també recorda a Jorge Fernández Díaz que el 23 de juliol del 2015 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en què declara que els CIE són “una anomalia jurídica”, que es constata que són “prescindibles”, segons la directiva europea del 2008, i que constitueixen “un clar atemptat al contingut essencial del dret a la dignitat”. Per tot això, li demana que no reobri el CIE de la Zona Franca.

LA DATA

01.11.15
tanquen el CIE de
la Zona Franca per fer-hi reformes i garantir-hi drets. Es preveu reobrir a finals d'aquest mes.

Més d'un miler d'interns a l'any

El govern espanyol va posar en marxa el CIE de la Zona Franca el 2006 amb el rebuig social, però no va ser fins al 2012 –en què diverses ONG van impulsar la campanya ‘ Tanquem els CIE ', després de la mort d'un jove de Guinea Conakry allà tancat– que la societat catalana va saber que la Policía espanyola hi tanca persones pel fet de no tenir documentació, a més d'homes amb antecedents policials i d'altres a punt de complir una condemna a Catalunya que accepten ser tornats al seu país. Un total de 1.333 persones van ser tancades al CIE de la Zona Franca el 2014, de les quals 242 provenien de pasteres. El govern espanyol va aprovar un reglament de funcionament dels CIE espanyols el 2014, però va néixer coix. A Barcelona, són el fiscal d'Estrangeria, Fernando Rodríguez Rey, i el jutge de control del CIE, del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, els qui fins ara han exigit millores per als interns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES