Societat

Pisarello demana “celeritat” a la CUP en la negociació pressupostària

El primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona avisa que el Govern pot buscar altres suports

Lecha descarta que abans del ple ordinari de divendres tinguin una resposta diferent al 'no' que van acordar les assemblees locals la setmana passada

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, s'ha mostrat optimista després de la reunió d'aquest dilluns amb la CUP, tot i haver-se vist obligat a ajornar el ple d'aprovació de la modificació pressupostària. L'executiu ha preferit no evidenciar la manca de suports al plenari i ha impulsat una intensificació de les reunions, especialment amb l'esquerra anticapitalista, amb la que es tornarà a trobar dimarts. La CUP –a més d'ERC i el PSC– continua sent el soci predilecte de BComú i Pisarello ha manifestat que respectaran “els seus tempos” per prendre decisions, però ha demanat “celeritat” als cupaires i els ha avisat que podrien començar a buscar altres suports. De la seva banda, la presidenta del grup municipal de la CUP, Maria José Lecha, ha descartat que les assemblees locals canviïn el no abans de divendres, quan està previst el ple ordinari de l'Ajuntament.

El govern municipal ha decidit ajornar el ple extraordinari previst per aquest dilluns per intentar buscar vies d'acord. Amb els vots garantits d'ERC i PSC, BComú necessitava, almenys, una abstenció de la CUP, però els anticapitalistes van decidir oposar-se al projecte del govern municipal en entendre que no quedaven acceptades les seves deu propostes. El no de la CUP va deixar “estupefacte” Pisarello divendres passat, que fins i tot va atribuir la decisió a “motius polítics” ja que ell interpretava que les demandes dels cupaires havien quedat incorporades al projecte pràcticament en la seva totalitat. Després de reunir-se aquest dilluns amb els regidors de la CUP (que van desestimar fer-ho durant el cap de setmana), Pisarello ha explicat que s'establirà un calendari de trobades per avançar de manera ràpida cap a un acord.

El primer tinent d'alcalde barceloní no descarta un pacte abans de divendres, dia en què està previst el ple ordinari de l'Ajuntament, que podria incorporar la modificació pressupostària a l'ordre del dia. Lecha, en canvi, veu “pràcticament impossible” un acord abans de divendres. Les assemblees locals de la CUP es reuneixen entre dilluns i dimecres i la Mesa Política ho fa dijous. Ara per ara, sobre la taula no hi ha una proposta diferent a la de la setmana passada, fet pel qual les assemblees no poden posicionar-se sobre un nou document.

Pisarello entén els “tempos” de la CUP, però els ha demanat “celeritat”, perquè “cada dia que passa és farà més difícil executar aquest pressupost”. Fins i tot ha recordat que tenen altres vies de negociació obertes: “El pressupost podia ser assumit per ERC, PSC i la CUP. Aquesta continua sent la prioritat del govern, però estem oberts a altres possibilitats que es puguin posar sobre la taula”. Una d'aquestes alternatives és la de C's, que ha plantejat una “proposta de mínims” que consisteix en anar aprovant mesura a mesura, renunciant a una modificació pressupostària més ambiciosa. Pisarello ha explicat que poden compartir aquest plantejament de mínims. C's també ha fet “una proposta de màxims”, que no coincideix amb el model de ciutat de BComú.

La reunió d'aquest dilluns entre BComú i la CUP ha estat “profitosa” i continuaran reunint-se els propers dies per mirar de desencallar la modificació pressupostària. Pisarello ha subratllat que el projecte del govern és un “bon projecte”, amb 275 milions d'euros per fer inversió social als barris més desafavorits i fer arribar el Metro a la Zona Franca, entre d'altres. A més, ha reiterat que comparteixen les deu propostes que ha fet la CUP i que només cal pactar la seva calendarització.

De la seva banda, Lecha també ha considerat que la situació ha canviat des de divendres passat. “(L'acord) està més proper en el sentit que divendres les assemblees de Barcelona havien pres una decisió respecte el que teníem a la mà i ara hi ha un canvi, perquè s'obre un cicle de trobades. Hi ha un canvi en el sentit que no hi ha res tancat”, ha indicat.

Les deu propostes de la CUP, que els anticapitalistes han anomenat “deu pedalades”, recullen propostes com la creació d'un cens d'habitatges buits, oferint alternatives a les persones sense llar; reforçar els menjadors comunitaris; eliminar les subvencions als esdeveniments esportius elitistes; crear un carnet de ciutat perquè les persones sense papers tinguin accés al padró; impulsar una renda universal per a totes les dones; desmantellar immediatament el cos d'antiavalots de la Guàrdia Urbana; migrar els servidors de l'ajuntament cap al programari lliure; remunicipalitzar serveis com BTV, la distribució d'aigua i la plantilla de Parcs i Jardins; recuperar el bus de barri en diumenges i festius; i crear la xarxa de drets socials i reproductius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia