Societat

El síndic de Girona critica que es gastin “milions en cultura elitista” a la ciutat

Llorente qüestiona que l'organització de Temporada Alta s'hagi donat a una empresa sense cap concurs públic

Reclama més recursos per a atenció social

El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va posar ahir en qüestió que el govern de la ciutat dediqui “milions d'euros a la cultura elitista”. En el marc del ple extraordinari en què va presentar la memòria de l'activitat de l'oficina que dirigeix, va assenyalar concretament l'empresa que gestiona el festival Temporada Alta, Bitò Produccions. Llorente va preguntar-se si aquesta empresa privada “reuneix totes les garanties jurídiques” per haver-se-li atorgat l'organització del festival “sense cap concurs de lliure concurrència”. Llorente va instar, a més, el govern de la ciutat a valorar si està bé que en temps de crisi es gasti “tant en espectacles prescindibles”. Hi va afegir que “no s'ha de confondre el que és una prioritat i el que és un luxe”. Va puntualitzar que la seva intenció no era qüestionar les activitats culturals en si mateixes ja que va admetre que són “l'enveja” d'altres ciutats. Però considera necessari interrogar-se sobre “què són prioritats i què són necessitats de la ciutat”.

La crítica la va fer al final del discurs, després de fer un extens repàs de les urgències socials que pateixen molts veïns de Girona.

Ciutadans de segona

En aquest sentit, va afirmar que els efectes de la crisi “econòmica i ètica” són ben visibles a la ciutat. Va recordar que l'atur “persisteix” i que afecta de manera molt acusada els joves i els més grans de cinquanta anys: “S'està incentivant l'aparició de ciutadans i ciutadanes de segona categoria. La pobresa creix i cada dia és més present i manifesta als nostres barris i carrers.” Va donar una dada per reforçar aquest argument. Segons va assegurar, de les 2.315 consultes rebudes durant el 2015 per l'oficina, més del 50% eren per problemes de caràcter social. En matèria d'habitatge, Llorente va explicar que durant el 2015 es van atendre més de tres-centes persones. Es van tramitar 18 dacions en pagament, 71 condonacions de deute amb lloguer social, es van aturar 22 desnonaments i es van tramitar una norantena de lloguers socials. Tot i aquests resultats, assenyala que els mitjans són insuficients “per afrontar el repte d'evitar que hi hagi gent sense sostre”. Va reclamar “més recursos humans i materials” per als Serveis Socials. Pel que fa a la pobresa energètica, va criticar que les empreses de subministraments hagin tingut des de l'inici de la crisi uns beneficis de 56.000 milions d'euros, “mentre moltes famílies no podien disposar del servei.” Per abordar solucions als problemes esmentats, Llorente va presentar una desena de propostes. Una és que l'Ajuntament incrementi els esforços per ampliar el parc d'habitatge social. Va instar els grups a assumir el compromís d'evitar els desnonaments a la ciutat i a reclamar a administracions superiors més dotacions econòmiques per fer front a aquest problema.

LES XIFRES

304
expedients
es van obrir durant el 2015. S'han resolt 237 expedients i 81 d'aquests s'han desestimat.
120
recomanacions
del defensor de la ciutadania de Girona estan pendents de resposta per part del govern municipal.
2.315
consultes
va atendre l'oficina del defensor el 2015. Més del 50%, sobre problemes socials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona