Societat

TMB dóna allargues al TSJC

Encara no ha complert la sentència de l'octubre que l'obliga a incorporar al conveni quasi 300 empleats de metro que en resten exclosos

L'empresa ha intentat blindar la situació dels fora de conveni en l'àmbit dels autobusos

En el ple municipal del febrer, en plena ressaca de les vagues al metro que es van fer coincidir amb el Congrés Mundial del Mòbil, Ada Colau va afirmar que tenia la voluntat d'integrar al conveni els treballadors “de perfil tècnic” de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que tenen contractes al marge d'aquest. El cert, però, és que llavors ja feia quatre mesos que tenia sobre la taula una sentència ferma que l'obligava a incorporar al conveni els prop de 300 empleats que hi ha en aquesta situació en l'àmbit del metro, i que ara, quan ja fa mig any de la sentència, aquesta continua sense complir-se. La setmana passada, TMB va comprometre's davant la jutgessa a executar-la de manera immediata. Han passat deu dies i, per ara, l'empresa pública s'ha limitat a comunicar la resolució judicial en la seva intranet.

La contractació fora de conveni en el si de TMB és un vell vici que s'arrossega fa molts anys, tant en la branca de l'empresa pública responsable de la xarxa de busos urbans com en la del metro. L'empresa ha admès que té 571 empleats fora de conveni, un 8% del total de la plantilla, que sumen un 10% de la despesa salarial. D'aquests, 25 són membres del consell de direcció, i per tant és preceptiu que estiguin exclosos del conveni. La resta, amb més o menys grau de responsabilitat, responen al “perfil tècnic” de què parlava l'alcaldessa.

La secció sindical de la CGT al metro va judicialitzar l'assumpte fa dos anys, i el març del 2015, un jutjat va determinar la il·legalitat d'una clàusula inclosa en el contracte de quasi 300 empleats del suburbà que establia que la seva relació amb TMB no es regia pel conveni. Per precisar, 293, si ens remetem a les dades facilitades ara fa dos anys pel govern català en una resposta parlamentària a la CUP, les més recents disponibles. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ratificar la decisió el 16 d'octubre, i la sentència va esdevenir ferma perquè TMB –obligada a més a indemnitzar amb 9.000 euros la CGT per vulneració dels drets sindicals– ja no hi va recórrer en contra. Sis mesos després continua sense aplicar-se.

Fa dos dilluns, el 18 d'abril, es va fer un acte de conciliació en què l'empresa es va comprometre a publicar a la intranet la sentència, a notificar a tots els afectats la nul·litat de la clàusula i a iniciar “de forma immediata” el seu procés d'integració en el conveni. Ahir, el portaveu del comitè, el cegetista Òscar Sánchez, va assegurar que, per ara, només s'ha acomplert el primer compromís.

L'Ajuntament va al·legar, mitjançant una portaveu, que ja “s'ha iniciat el procés” per fer efectiva la sentència, però va esgrimir “la dificultat afegida” que comporten “les diferents casuístiques derivades de 25 anys” d'aquest tipus de contractació, inclòs l'encaix dels empleats en les categories professionals definides en el conveni. El temps se li acaba. “La jutgessa ens va dir que donéssim un mes de marge. Si llavors seguim igual, demanarem al jutjat una sanció per incompliment de sentència”, va advertir Sánchez.

Intent de blindatge al bus

El retard en l'execució de la sentència al metro no és l'únic episodi que no sembla compatible amb la voluntat expressada per Colau de normalitzar la situació dels treballadors fora de conveni. En els dos preacords subscrits fins ara per la direcció de TMB i els sindicats majoritaris per renovar el conveni dels busos, i que la plantilla va tombar successivament, s'incorporava un punt per blindar precisament l'existència de personal exclòs de la regulació col·lectiva i evitar així una altra sentència en l'àmbit de la xarxa de bus com la referida al metro.

La llista incloïa els directors d'àrea i de servei, els caps d'unitat i també els responsables o coordinadors tècnics que es considerés oportú. Un paquet de càrrecs que permetia abastar la totalitat dels 253 empleats que –a banda dels dotze membres del consell de direcció– consta que hi ha ara exclosos del conveni del bus.

L'Ajuntament paga els endarreriments de l'1%

L'Ajuntament de Barcelona va abonar ahir a 9.000 empleats municipals els endarreriments corresponents a la pujada de l'1% que hauria d'haver aplicat i consolidat el 2007 i el 2008, segons va establir el TSJC. El consistori s'havia compromès a abonar els endarreriments amb la nòmina de l'abril, però l'inesperat no de la CUP a la modificació pressupostària que s'hauria d'haver aprovat dilluns passat va generar una situació d'incertesa. La raó és que, en teoria, la partida consignada per a aquest 1% acumulat, que suma més de 60 milions d'euros, no es pot tocar fins que el ple aprovi els comptes o, en el seu defecte, un expedient específic. Fonts del govern municipal van explicar fa dies que una opció seria extreure els diners de la partida reservada a les nòmines d'enguany, i reposar-los un cop el ple aprovi el pagament de l'1%. Ahir, però, el consistori no va aclarir si aquesta havia estat finalment la fórmula triada.

Encara resten 2.500 empleats sense cobrar, segons el comitè d'empresa. Es tracta del personal de diversos consorcis i instituts municipals pendents de dictàmens jurídics que determinin si també en aquests casos és d'aplicació la pujada de l'1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós