Societat

Memòria

Quaranta anys de la proposta de servei civil al barri tarragoní

Objectors a la Floresta

L'autoanomenat Grup d'Objectors de la Floresta (GOLF) va fer un estudi de les necessitats d'aquesta zona

La proposta formada per reusencs i tarragonins s'emmirallava en la de Can Serra a l'Hospitalet

“Si vols la pau, no preparis la guerra.” Ara fa 40 anys, aquest joc de paraules va servir a un grup de joves de Tarragona i Reus per plantejar una alternativa civil a l'obligatori servei militar, una iniciativa pionera que seguia la proposta plantejada amb èxit a Can Serra, a l'Hospitalet de Llobregat. Integrat per 5 nois d'entre 18 i 20 anys, l'autoanomenat Grup d'Objectors de la Floresta (GOLF) va presentar un complet estudi amb alternatives a les problemàtiques socials i urbanístiques d'aquest barri tarragoní i va sumar-se al reduït grup d'experiències d'aquest tipus arreu de l'Estat.

Tot va començar la primavera del 1976, quan Agustí Llauradó, Jaume Morrón, Josep Maria Fort, Lluís Pastrana i Octavi Alujes van elaborar un petit estudi en què plantejaven la necessitat d'un servei civil per a la seva objecció de consciència i determinaven que el barri de la Floresta, a cavall de Reus i Tarragona, podia ser un indret on desenvolupar-lo. Es van decidir per aquest barri a partir de les deficiències de serveis detectades i perquè creien que la seva actuació podia ser útil. “Només demanàvem que ens deixessin fer un servei a la comunitat”, recordava Agustí Llauradó en el marc d'unes jornades sobre pau i desarmament organitzades pel Centre de Lectura de Reus.

Tot i que el programa d'actuacions era prou ampli, van decidir-se per posar en marxa una guarderia per acollir nens tenint en compte que el barri únicament disposava d'una escola d'EGB i que les mares majoritàriament no treballaven per manca de serveis d'atenció a la canalla.

Posteriorment, el grup volia posar en marxa una escola d'alfabetització per atendre els 125 analfabets del barri i plantejava que les poques zones verdes del barri deixessin d'estar mig abandonades. “Va arribar l'amnistia i el servei civil va perdre força i el tema d'insubmissió, evidentment, ja era una volta més”, explicava Llauradó.

“Arias Navarro estava intentant presentar a Europa una espècie de democràcia a l'espanyola que d'espanyola tenia molt però de democràcia molt poc i, és clar, la nostra feina era desactivar-li aquesta idea”, argumentava.

Quatre dècades després, el barri de la Floresta pràcticament no guarda memòria de l'efímera proposta que van dur a terme aquells joves compromesos. Fins i tot Francesc Xammar, una veu autoritzada de les lluites veïnals i socials, recorda únicament que “van plantar arbres, van treure l'herba i van col·laborar amb l'associació de veïns” i que, posteriorment, va anar “a declarar al jutjat en relació amb un dels joves”. Tot i així, la proposta d'aquells joves del GOLF va encertar en la diagnosi dels problemes que un barri com la Floresta patia i que només a cop de molta lluita s'han pogut anar solucionant, tal com puntualitza Francesc Xammar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA