Societat

Barcelona reunirà polítics i experts internacionals per tractar l'acollida de refugiats i no convida el govern espanyol

Els organitzadors del fòrum consideren que l'executiu central no té “una bona pràctica per compartir” després d'haver rebut només 18 demandants d'asil dels 17.000 a què s'havia compromès ACN Barcel

Una cinquantena d'experts i polítics internacionals debatran aquest dimarts al recinte de Sant Pau de Barcelona els principals reptes de l'acollida i integració de persones refugiades a la Unió Europea en un fòrum organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) i l'Ajuntament. Tot i que sí que hi participaran representants de ciutats de l'estat, els organitzadors no han convidat cap representant del govern espanyol en funcions. “S'ha compromès a rebre 17.000 demandants d'asil i al cap d'aquests mesos només n'ha rebut 18; és bastant clar que no és una bona pràctica a compartir”, ha afirmat el secretari general del DIPLOCAT, Albert Royo.

“Hem buscat bones pràctiques i governs amb experiència o un discurs potent”, ha raonat Royo preguntat per quin motiu no havien convidat cap representant del govern espanyol al Fòrum Internacional sobre acollida i integració de persones refugiades a la Unió Europea, que tindrà lloc aquest dimarts.

En la presentació del fòrum aquest dilluns, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha qualificat de “vergonya” l'actitud del govern espanyol davant la crisi humanitària per l'arribada de refugiats i, també, les polítiques de la Unió Europea. Pisarello ha fet una crida a les institucions europees i al conjunt de societats civils per “donar una resposta que estigui a l'alçada del drama humanitari” i ha apel·lat als valors de la “fraternitat” i la “solidaritat”.

El Govern de la Generalitat vol rebre 4.500 refugiats, 1.800 dels quals es podrien atendre de forma immediata, mentre que l'Ajuntament de Barcelona, així com molts altres consistoris, també han ofert els recursos disponibles per participar en aquesta acollida. Tot i que la proposta catalana ha rebut el suport de la Comissió Europea, l'executiu central no ha respost. A les administracions catalanes, els consta que l'Estat espanyol només ha acollit 18 refugiats a través del pla europeu.

També en la presentació, l'assessor del Govern Federal Alemany en cooperació econòmica i desenvolupament Kilian Kleischmidt ha titllat de “patètica” l'acció i predisposició de la majoria de governs del món davant els reptes que genera l'acollida de refugiats, tot i que no ha entrat a qualificar la resposta que hi està donant l'executiu de Madrid. Kleischmidt, que serà un dels participants del fòrum, ha deixat clar que la seva opinió no representa la posició oficial del govern alemany, ja que n'és assessor independent.

Europa davant un doble repte: coordinar l'emergència i assegurar la integració

La trobada internacional vol debatre sobre els dos grans reptes de la Unió Europeu davant l'arribada de persones refugiades. D'una banda, gestionar els fluxos migratoris i coordinar l'emergència humanitària entre els països. De l'altra, garantir la integració de les persones nouvingudes en les societats d'acollida.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, inauguraran la trobada, juntament amb la portaveu d'ACNUR a l'Estat espanyol, María Jesús Vega, i el mateix secretari general del DIPLOCAT. La primera part del fòrum donarà veu a les ciutats, regions, organitzacions i experts per intercanviar punts de vista davant la crisi de refugiats.

En el segon bloc, a la tarda, s'exposaran projectes d'èxit en acollida i integració per conèixer bones pràctiques i iniciatives entre administracions públiques i organitzacions no governamentals. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i Pisarello seran els encarregats de clausurar el fòrum.

Agraïment als refugiats

Kleischmidt ha afirmat que només pot mostrar el seu “agraïment” als milers de persones que han arriscat la vida i han pagat “un cost elevadíssim” per arribar a Europa. Per a aquest assessor del Govern Federal Alemany, la crisi humanitària ha constatat “quins són els límits de la tolerància a Europa” i que aquelles societats que “tan avançades pensàvem que eren, en el fons no ho són tant”. També ha mostrat que Europa no té “ni la més remota idea de com acollir i tractar amb dignitat persones que vénen d'altres parts del món” i que tampoc “té un pla per al seu propi futur des del punt de vista de les necessitats demogràfiques ni una visió de com viure en pau i harmonia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla